Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ρουμελιώτης: Είναι θέμα εβδομάδων να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση



Την εκτίμηση του και την βεβαιότητα ότι είναι θέμα εβδομάδων να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση, όπως επίσης και ότι το ΔΝΤ θα μείνει ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, συμπληρώνοντας ότι θα προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις, πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης και για το λόγο αύτο δεν υφίσταται κανένας λόγος να μην κλείσει η αξιολόγηση.

«Εάν κλείσει η αξιολόγηση στέλνουμε μήνυμα ως χώρα και ως οικονομία στις αγορές ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα το 2017. Πρέπει όμως να εξακολουθήσουμε να βελτιώνουμε την αποδοτικότητα της οικονομίας με ολοένα μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης ανά τρίμηνο ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος που θα βγει η Ελλάδα στις αγορές αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος το 2018» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης σε συνάντηση της διοίκησης της Αttica Bank με δημοσιογράφους.

Aναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε ότι η αύξηση του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θεώρησε εξαιρετικά κρίσιμο για τις τράπεζες το θέμα της οριστικής διευθέτησης του αναβαλλόμενου φόρου από 5 σε 20 χρόνια. Διαφορετικά, αν δεν ρυθμιστεί το θέμα αυτό οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.

Οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μειώνοντας σημαντικά το κόστος για τον ELA (50 δισ. ο ELA επί 1,5% το κόστος του).

Αναφορικά με την Attica Bank επεσήμανε ότι η εξασφάλιση της τιτλοποίησης του καταγγελμένου χαρτοφυλακίου δανείων και η άντληση των 70 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, θα μειώσουν την εξάρτησή της από τον ELA επιτρέποντας απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ και μειώνοντας το κόστος της κατά 15 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ρουμελιώτης έδωσε έμφαση στην ανάγκη νομικής κάλυψης των στελεχών για να προχωρήσουν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι τράπεζες θα πάνε στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ του 2018 χωρίς προβλήματα και χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Μιλώντας για την τράπεζα ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank τόνισε ότι η τράπεζα έχει εκπληρώσει και επιλύσει το 75% των ζητημάτων που έθετε η Τράπεζα της Ελλάδος και η DGcomp, επισημαίνοντας επίσης ότι η εκροή καταθέσεων σταμάτησε και ξεκίνησε η εισροή, ενώ το 2017 θα δοθούν 100 εκατ. νέα δάνεια (μαζί με τα συνχρηματοδοτημούμενα με το ΕΤΕΑΝ, ΤΕΠΙΧ κλπ).

Ανέφερε επίσης ότι έχει επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας της τράπεζας κατά 11 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα το 2017 θα επανέλθει σε θετικό έδαφος.