Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

17 °C

Σήμερα, 19. Οκτωβρίου 2021

Ρουκετοπόλεμος στη Χίο: Τίτλοι τέλους από το σωματείο που διοργάνωνε το έθιμοΟ ρουκετοπόλεμος στη Χίο ίσως αποτελέσει παρελθόν καθώς το σωματείο που διοργάνωνε το έθιμο αναστέλλει τη λειτουργία του.

Το σωματείο που κρατούσε ζωντανό το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στη Χίο, ανακοίνωσε ότι σταματά τη δράση του.

Το Σωματείο «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων», με επιστολή στο politischios.gr, ανακοίνωσε τα καθέκαστα λόγω της έλλειψης υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι «δεν αρκεί η καλή προαίρεση» για τη διατήρηση του εθίμου.

Σύμφωνα με τον τοπικό ιστότοπο, το σωματείο είχε δημιουργηθεί για την επαναφορά του Ρουκετοπόλεμου στην αρχική του μορφή, χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Στην επιστολή το σωματείο για τον ρουκετοπόλεμο αναφέρει:

«Το Σωματείο «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων» αδρανοποιείται –ελπίζουμε προσωρινά- λόγω σοβαρής έλλειψης υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτήν την έκβαση αλλά η πραγματικότητα έδειξε ότι για τη στήριξη του ΕΘΙΜΟΥ δεν αρκεί η καλή προαίρεση. Το βάρος είναι μεγάλο και η έμπρακτη ηθική υποστήριξη ελάχιστη…».
Το πρώην ΔΣ εκφράζει, ωστόσο, τη χαρά για το γεγονός ότι στα τρία χρόνια της θητείας του, έδειξε ότι το έθιμο «μπορεί να αποτελέσει διεθνές σύμβολο γνήσιας λαϊκής έκφρασης», εφόσον βέβαια «υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλους».

Ευχαριστώντας όσους βοήθησαν με την οικονομική κάλυψη της αποκατάστασης των ζημιών, το σωματείο απευθύνεται στους πρωταγωνιστές του εθίμου: «Λέμε ένα μεγάλο μπράβο σε όσους ρουκετατζήδες ακολούθησαν τον δρόμο του μέτρου».

Καταλήγοντας, το σωματείο απευθύνει συμβουλές για το παρόν και το μέλλον.

«Για το παρόν: τα πράγματα δεν είναι τραγικά. Ας φροντίσουν οι νέοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συστήσουν μια Επιτροπή από πρόσωπα φερέγγυα κι αγαπητά, για την ασφαλέστερη κάλυψη της περιοχής στις 3 ώρες που κράτα αυτή η «Ιερή Παρανομία». Έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Η δε Εκκλησία οφείλει να ανοίξει κι άλλο τις πόρτες της στα παιδιά. Πώς θα τους ζητήσει να φροντίσουν τους Ναούς αν δεν τα βάλει πρώτα μέσα… Ας τους μιλήσει κάποιος για τους παλιούς ρουκετατζήδες που μπαίνανε μαύροι μες τις εκκλησιές… Για τον Διάκο που φώναζε «Κανεύουνε;» και για τις ρουκέτες που χώνανε στο οστεοφυλάκιο για να μην τους τις πάρει η Αστυνομία… Όσο για τους ρουκετατζήδες, ξέρουν αυτοί… «λίγες και καλές», όπως τα συμφώνησαν στην τελευταία τους συνάντηση».
Όσο αφορά στο μέλλον, αναφέρει:

«Για το μέλλον: είναι επικίνδυνες για τον πολιτισμό μας οι ετικέτες, π.χ. «ΕΘΙΜΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ», «ΕΘΙΜΟ ΑΤΡΑΞΙΟΝ». Τα ΖΩΝΤΑΝΑ έθιμα είναι οι καθρέφτες μας με τα καλά και τα άσχημά μας, την αγάπη και τα πάθη μας, με τους καυγάδες μας. Όταν τους βάλουμε ταμπέλες, τα κάνουμε πακέτα προς πώληση ή προς απόρριψη...»