Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος για τα επόμενα δέκα χρόνια



Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα δέκα χρόνια δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για κούρεμα του ελληνικού χρέους και ούτε το ΔΝΤ το προτείνει άλλωστε.

Τέσσερις από τις πέντε χώρε σε πρόγραμμα είναι «success stories» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση». «Θα αποτελέσει επίσης "success story", μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Μάλιστα, σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν έμμεσο ρίσκο για το νέο δάνειο προς την Αθήνα.

Πριν τον Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν «πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις» και κινείτο σε θετική κατεύθυνση καθώς η ανταγωνιστικότητα είχε βελτιωθεί πάλι, περισσότεροι άνθρωποι έβρισαν δουλειά η χώρα είχε επιστρέψει στις αγορές και είχε σκαρφαλώσει στην λίστα της παγκόσμιας Τράπεζας που ταξινομούσε την ευκολία για να κάνει δουλειές σε μία χώρα. «Αυτό σταμάτησε απότομα», είπε χαρακτηριστικά.

O Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogorup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα ότι ως τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου για να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Προς το παρόν, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το Eurogroup συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ανέφερε επίσης ότι οι θεσμοί αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις και εκτίμησε ότι ως τη Δευτέρα θα έχει επέλθει συμφωνία.

Όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το γεγονός ότι θα χρειαστούν λιγότερα λεφτά σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, είναι ένα «καλό νέο». Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους, μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασιστεί η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Προηγουμένως, όμως θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πιθανότατα αρκετά οδυνηρές για τις χώρες σε πρόγραμμα, όμως, τόνισε πως σε αντάλλαγμα, αυτές οι χώρες έλαβαν «πραγματική αλληλεγγύη» από τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη.