Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 -

Ρέγκλινγκ: Θα ήταν καλύτερα αν οι αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονταν γρηγορότεραΑν οι αποφάσεις στο ελληνικό ζήτημα λαμβάνονταν γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα, παραδέχεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας πως θα ήταν καλύτερα αν η ελάφρυνση χρέους είχε γίνει νωρίτερα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung λίγο πριν από την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια». Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να καταφέρει μόνη της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, ο επικεφαλής του ESM απαντά: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές. Και ότι θα μας επιστρέψει επίσης τα δάνειά της. Θα διαρκέσει λίγο όλο αυτό, αλλά και η τελευταία αποπληρωμή δόσης της συμφωνίας για το γερμανικό χρέος το 1953 έγινε το 2010. Κανείς δεν το παρατήρησε αυτό. Και κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα γίνει και για την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος κατά την διαχείριση της ελληνικής κρίσης ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά πως «μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να λάβουμε αποφάσεις». Από την άλλη, προσθέτει, «έπρεπε πρώτα να αναπτύξουμε νέα εργαλεία». «Απλά δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα ξεσπούσε μια τόσο μεγάλη κρίση. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Επίσης θα ήταν καλύτερο αν η ελάφρυνση χρέους είχε γίνει νωρίτερα» επισημαίνει.

Σε άλλη ερώτηση για το σενάριο περί Grexit ο επικεφαλής του ESM τονίζει πως ο ίδιος πίστευε πάντα ότι «ένα Grexit θα ήταν η ακριβότερη λύση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους πιστωτές της», άποψη που, όπως λέει, είχε μεταφέρει στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αλλά καταλαβαίνω ότι μπορεί κανείς να το δει και διαφορετικά. Εάν μια χώρα υπερέβαινε τα όρια, τότε θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες. Επομένως η σκέψη αυτή δεν ήταν λανθασμένη. Αλλά είναι καλό που μπορέσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία στη νομισματική ένωση χάρη στον EMΣ. Η γνώμη μου είναι ότι η Ευρώπη σήμερα θα ήταν αλλιώς, αν δεν ήμασταν κι εμείς εκεί τότε» παρατηρεί.

Αναφορικά τελος με τις τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο και το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» αναφέρει πως «πράγματι υπάρχει πρόβλημα», συμπληρώνοντας πάντως ότι έχει δρομολογηθεί η μείωσή τους. «Αυτά τα προβλήματα του παρελθόντος θα πρέπει να εξαλειφθούν πριν τεθεί σε ισχύ η εγγύηση καταθέσεων» τονίζει