Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στο θέμα του χρέους, πρέπει να προσαρμοστεί το ΔΝΤ



Για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μίλησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στο Bloomberg, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα παραμένει δύσκολη περίπτωση.

Ειδικά για το χρέος παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup προτρέποντας μάλιστα στο ΔΝΤ να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Υπάρχουν ακόμη μικροεμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος, είπε, κάνοντας λόγο για απροθυμία ορισμένων υπουργών να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, κατέστησε σαφές ότι ο μοναδικός δρόμος για την οριστική επίλυση της κρίσης, είναι η πιστή και ακριβή εφαρμογή του προγράμματος του ESM, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί το «πιο οξύ πρόβλημα» της Ευρωζώνης.  

Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, επικαλούμενος και τις χθεσινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ. «Υπάρχει πρόοδος και η συνεργασία μεταξύ των Αθήνας και Βρυξελλών είναι θετική» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, διαψεύδοντας παράλληλα, τα δημοσιεύματα περί έντασης στο τελευταίο Eurogroup.

Ερωτηθείς για τους λόγους που έχουν κάνει την Ελλάδα σήμερα τη μοναδική χώρα που εξακολουθεί να είναι σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης, απάντησε: «εκείνη η στρατηγική απέτυχε. Από πέρυσι τον Αύγουστο έχουμε επιστρέψει σε τροχιά» και συμπλήρωσε: «για να επιβεβαιωθούν οι οικονομικές προοπτικές της χώρας πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Έχουμε άλλα δύο χρόνια, εάν υλοποιηθούν οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις τότε τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν».

Ερωτηθείς για το χρέος, επανέλαβε ότι οι θεσμοί εργάζονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και διαβεβαίωσε ότι «αργότερα, θα εξετάσουμε εάν χρειάζονται και επιπλέον μέτρα».

Υπενθύμισε πως υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα φέτος στο Eurogroup και πως οι 19 υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία με το ΔΝΤ ότι θα εργαστούν άμεσα για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, «κάτι το οποίο ήδη κάνουμε στον ESM, κυρίως για να μειώσουμε τα επιτόκια για το μέλλον, και αργότερα θα εξετάσουμε πόση επιπλέον ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται το ΔΝΤ στον κόσμο. Το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο. Όμως στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί, διότι εκεί βρισκόμαστε εμείς του ESM».

Ερωτηθείς τι ζητάει από την ελληνική ελίτ ώστε να διατηρηθεί η αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης σε προ κρίσης επίπεδα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κακές, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, αναμένοντας τώρα ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του χρόνου, «άρα αρχίζουν να βγαίνουν από τα προβλήματα.

Βεβαίως, πρόσθεσε, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ότι πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, άρα μένουν ακόμα δύο χρόνια. Θα τους βοηθήσουμε με χρήματα ώστε να περάσουν αυτή τη φάση, αν εφαρμόσουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις». Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις και μικροεμπόδια, καθώς δεν στηρίζουν όλοι στην κυβέρνηση το πρόγραμμα, αν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας το στηρίζουν.

Σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, διατύπωσε την εκτίμησε ότι «σε γενικές γραμμές, η Ευρωζώνη λειτουργεί καλά», ενώ όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, αποσαφήνισε ότι «σήμερα είσαι σαφώς πιο ισχυρό».

Τέλος, κάνοντας ειδική μνεία στο Brexit, χαρακτήρισε «θλιβερή» την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει την Ε.Ε. και κάλεσε εκ νέου, την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να επισπεύσει τις διαδικασίες εξόδου.