Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πτώση Mirage 2000: Επιβεβαιώθηκε η θέση του αεροσκάφους



Επιβεβαιώθηκε η θέση του Μirage 2000EGM που κατέπεσε κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης με αεροσκάφος του ιδίου τύπου νοτίως των Σποράδων.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, το μαχητικό εντοπίσθηκε σε βάθος 120 - 238 μέτρων, σε απόσταση 1 - 1,5 μιλιου από τις ακτές της Εύβοιας (Άκρα Σαρακίνικο) από μέλη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα.

Οι εργασίες για την ανέλκυσή του συνεχίζονται. 

Για τον εντοπισμό του αεροσκάφους είχε σταλεί στην περιοχή το εξοπλισμένο με sonar υδρογραφικό/ωκεανογραφικό σκάφος "ΣΤΡΑΒΩΝ" του Πολεμικού Ναυτικού (διαβάστε περισσότερα εδώ) καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις ήθελαν το μαχητικό να βρίσκεται σε βάθος 80 μ.

Τελικά το βάθος είναι μεγαλύτερο, ωστόσο η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της 206ης Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία πολλές δύσκολες αποστολές. 

Ενδεικτικώς αναφέρονται οι επιχειρήσεις ανέλκυσης αεροσκαφών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Bristol Blenheim στο Ρέθυμνο, Ju-87D Stuka στην Ρόδο, Ju-52/3m στην Λέρο) του διθέσιου Mirage 2000BGM από την περιοχή "Καλόγηροι" του Αιγαίου από βάθος 592 μ. σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Chinook που είχε πέσει ανοικτά του Αγίου Όρους, επίσης σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Μονάδας έχει ανασύρει τμήματα και μείζονα συγκροτήματα του διθέσιου F-16D Block 52 + το οποίο είχε χαθεί 14 ναυτ. μίλια βορείως της Γαύδου τον Δεκέμβριο του 2014 και εντοπίσθηκε σε βάθος 1.000 μέτρων ενώ η τελευταία επιχείρηση ανέλκυσης από την ΚΟΣΥΘΕ ήταν στις 22 Ιουνίου 2011, όταν μεταφέρθηκε με επιτυχία αεροσκάφος Mirage 2000 το οποίο είχε καταπέσει στις 9 Ιουνίου σε θαλάσσια περιοχή στο νοτιοδυτικό άκρο της Σάμου.