Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση - Παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως (Βίντεο)



Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή» στη δημόσια διοίκηση και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για «προσπάθεια ομηρίας των δημοσίων υπαλλήλων», ψηφίστηκε επί της αρχής, στα άρθρα και τις τροπολογίες του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το Εθνικό Μητρώο και την Αξιολόγηση.

 

Το νομοσχέδιο, «στήριξαν» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, με εξαίρεση ορισμένες διατάξεις του.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μία «ουσιαστική τομή» στη δημόσια διοίκηση, ενώ επιτέθηκε σε όσους το επικρίνουν, κάνοντας λόγο «για αντιφατική τακτική» και «κουρασμένα επιχειρήματα.

«Προσπαθούμε μέσα από αξιολόγηση, αντικειμενικότητα, διαφάνεια και αξιοπρέπεια να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή ικανών στελεχών. Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση. Εσείς τρέμετε γιατί θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε δημόσιο λειτουργό να αξιοποιηθεί μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, σύσσωμη η Αντιπολίτευση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για « προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού» στη δημόσια διοίκηση ενώ υποστήριξε ότι στόχος της είναι να κρατά όμηρους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκης, με την σειρά του, αντιπαρέβαλε στις αλλαγές της σημερινής κυβέρνησης, το σύστημα «4 - 2 - 1», ένα «γενικευμένο καρτέλ στο κράτος», που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση Σαμαρά για την κατανομή των διορισμών σε Δημόσιο και δημόσιους οργανισμούς μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Νίκη Κεραμέως: "Ψευδεπίγραφο το νομοθέτημα για τη Δημόσια Διοίκηση - κενό γράμμα οι βασικές διατάξεις του"

Η βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κ. Κεραμέως, στην παρέμβασή της, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τα άρθρα του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, απέδειξε ότι το νομοθέτημα εν πολλοίς καθίσταται ψευδεπίγραφο.

Ενώ από τον τίτλο διακηρύσσονται έννοιες-πυλώνες ενός σύγχρονου κράτους, οι βασικές διατάξεις του νομοθετήματος αποτελούν ρυθμίσεις χωρίς αντίκρισμα, εν τέλει αποδεικνύονται κενό γράμμα.

Επιπλέον, το πλήθος των άσχετων διατάξεων και τροπολογιών αναπαράγει όλες τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης: την αναξιοκρατία, την κακονομία, τη γραφειοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις.