Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Προβλήματα χωρίς λύσεις στο ποδόσφαιρο



Στο μαγικό χώρο του ποδοσφαίρου, του όπιου δηλαδή του λαού, συμβαίνουν σημεία και τέρατα, υπερβολές και περίεργα, θαυμάσια, αλλά και εξωπραγματικά γεγονότα, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο , που χαίρονται, αλλά και θρηνούν, που πανηγυρίζουν, αλλά και πενθούν.

του Ευάγγελου Ραφτόπουλου

Δισεκατομμυριούχοι έχουν αναλάβουν τα ηνία ποδοσφαιρικών ομάδων, προσδοκώντας κέρδη και δόξα, υστεροφημία και τεράστια δύναμη.

Τα ποσά που διακινούνται είναι δυσθεώρητα , τα στοιχήματα αποφέρουν πολλά κέρδη, οι νικητές ποδοσφαιριστές απολαμβάνουν χλιδή , προνόμια και αναγνωρισιμότητα και πολλές φορές αναγνωρίζονται σαν ήρωες, διεκδικούν κυβερνητικές θέσεις .

Φυσικά, ο κόπος που καταβάλλουν είναι μεγάλος, η ζωή που καλούνται να κάνουν είναι ασκητική και η φόρμα που πρέπει να έχουν είναι άριστη.

Οι εταιρείες στοιχημάτων κερδίζουν υπέρογκα ποσά, οι τηλεοπτικοί σταθμοί το ίδιο, οι χρηματοδότες  πολλαπλασιάζουν τα ποσά που διαθέτουν και όλα αυτά τα κέρδη προέρχονται από τα χρυσά πόδια των παικτών, που όλο το χρόνο υπερβαίνουν τα όριά τους και μαγεύουν όλο τον κόσμο.

Η δύναμη όμως των ομάδων και των προέδρων τους είναι οι φίλαθλοι η οι οπαδοί τους, που σαν τείχη υψώνουν τα κορμιά τους, όταν οι ηγήτορές τους βάλλονται και συκοφαντούνται.

Οι στρατιές λοιπόν των οπαδών, όταν τυγχάνει να χαίρουν και προνομίων, αποθεώνουν τους προέδρους των ομάδων τους και είναι αποφασισμένοι να θυσιασθούν γι΄αυτούς.

Δει είναι λίγες οι φορές που η πολιτική ψήφος των οπαδών μπορεί να καθορίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια γίνεται ένα πανηγύρι κυριαρχίας, με τους προέδρους των μεγάλων  ομάδων να είναι οι πρωταγωνιστές  και να υπερτερούν των αγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών σε φήμη και αξία.

Η στήλη θα αναρωτηθεί πόσο αξιόπιστο είναι το Ελληνικό πρωτάθλημα, όταν διακινούνται τόσο μεγάλα ποσά σε στοιχήματα, σε πριμ, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε παίκτες, σε μάνατζερς.

Ίσως ακόμη οι πολλοί μεγάλοι ποδοσφαιριστές δεν έρχονται στη χώρα μας, αλλά το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει την αντιπαλότητα, τη μανία για τη νίκη.

Η πάση θυσία νίκη είναι το ζητούμενο, το θέαμα δεν είναι πλέον το ζητούμενο και η προσμονή δημιουργίας πνεύματος ευ αγωνίζεσθαι δεν υπάρχει.