Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρώτο θέμα η Ελλάδα στην ατζέντα του Εurogroup της Πέμπτης



Στις 15.00 τοπική ώρα Λουξεμβούργου ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης (με 19 Κράτη Μέλη) με πρώτο θέμα το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σύμφωνα με την ατζέντα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος Μάριο Τσεντένο. 

Αναλυτικά, η Ευρωομάδα θα αξιολογήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών που απαιτούνται στο πλαίσιο της τέταρτης (και της τελικής) αξιολόγησης του προγράμματός της. 

Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους Υπουργούς να λάβουν απόφαση για όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία αυτά συνδέονται με το πλαίσιο επιτήρησης που θα εφαρμοστεί μετά το πρόγραμμα, το μέγεθος της τελικής δόσης χρηματοδοτικής στήριξης από τον ESM και τα μέτρα για το χρέος. 

Τα μέτρα για το χρέος που απαριθμούνται στην ευρωομάδα αναφέρονται στη δήλωση του Ιουνίου 2017. Το πρόγραμμα διάσωσης θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.

Αμέσως μετά η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την παρουσίαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με το άρθρο IV της ζώνης του ευρώ. Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει την τελική έκθεση σύντομα στη συνέχεια. Η ατζέντα των υπουργών καταγράδει ότι φέτος, το ΔΝΤ επικεντρώθηκε σε πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την προστασία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ από μελλοντικές διαταραχές.

Το ΔΝΤ διεξάγει κάθε χρόνο διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη του ΔΝΤ, μεμονωμένες χώρες και νομισματικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ. Αυτό γίνεται σύμφωνα με το άρθρο IV των άρθρων συμφωνίας του ΔΝΤ.

Στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα συζητήσει το αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ισπανίας για το 2018, με βάση τη γνώμη της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιο που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 2018.

Κύπρος: Παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα

Ακολούθως η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για τα κύρια πορίσματα της τέταρτης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Κύπρο, η οποία έλαβε χώρα στις 19-23 Μαρτίου 2018. 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παρουσιάσει τα ευρήματα σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του. Το ΔΝΤ πραγματοποίησε ταυτόχρονα τη δεύτερη αποστολή παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα. Στόχος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα είναι να διαπιστωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του προγενέστερου προγράμματος προσαρμογής της. Η παρακολούθηση συνεχίζεται έως ότου το 75% του δανείου αποπληρωθεί, καταγράφει το Εurogroup.

Στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας της για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Giovanni Tria και ο Ισπανός Υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ανταγωνιστικότητας, Nadia Calviño, θα παρουσιάσουν τις πολιτικές προτεραιότητες των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους - συνήθη πρακτική στην Ευρωομάδα, όταν αναλαμβάνουν νέες κυβερνήσεις.

Περί τις 18.30 τοπική ώρα στη συνεδρίαση θα μπουν και τα εκτός ευρώ Κ-Μ της ΕΕ (27), με στόχο την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ευρώ τον Ιούνιο, η οποία έχει στην ατζέντα, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) Η ευρωομάδα θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής του ευρώ που θα λάβει χώρα στις 29 Ιουνίου 2018. 

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να λάβει αποφάσεις και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με την πορεία προς την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Σημειώνεται ότι από τη Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017, οι Υπουργοί εργάζονται σε δύο τομείς προτεραιότητας, και συγκεκριμένα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης (δείκτες μέτρησης της προόδου στη μείωση του κινδύνου και ο χάρτης πορείας για τη μείωση του κινδύνου και την κατανομή των κινδύνων)

και το μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (αναθεώρηση των μέσων του ΕSM, το ρόλος του ΕSM στα προγράμματα, βιωσιμότητα του χρέους, κοινή υποστήριξη στο ταμείο ενιαίας εξυγίανσης).