Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρώτο κουδούνι μετά τις γιορτές με «κοκτέιλ» ιώσεων και γρίπης - Πόσο πιθανή είναι η λήψη μέτρων στα σχολεία



Με ένα «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κοροναϊού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί χιλιάδες ανήλικους και ενήλικες γίνεται σήμερα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με τα αρμόδια υπουργεία να μην έχουν ανακοινώσει, μέχρι στιγμής, τη λήψη μέτρων.

Η ανησυχία μεταξύ των γονέων είναι μεγάλη καθώς αρκετά παιδιά προσβάλλονται το τελευταίο διάστημα από επαναλαμβανόμενες ιώσεις, την στιγμή μάλιστα που στα παιδιατρικά νοσοκομεία γίνονται καθημερινά αρκετές εισαγωγές.

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά την περίοδο των εορτών έχει σημάνει συναγερμός καθώς αρκετοί φοβούνται ότι είναι πιθανό να καταγραφεί νέα έξαρση των ιώσεων.

Χωρίς μέτρα το άνοιγμα των σχολείων

Το άνοιγμα των σχολείων πάντως θα γίνει χωρίς μέτρα, με τις Αρχές να υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται επί του παρόντος η επιστροφή της μάσκας στα σχολεία.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που κάνουν σύσταση για χρήση μάσκας, καθώς δεν είναι μόνο ότι μπορεί να κολλήσει ένα παιδί μία ίωση, γρίπη ή κοροναϊό, αλλά μπορεί να μεταφέρει τον ιό στο σπίτι και να κολλήσουν άτομα της οικογένειας που ενδεχομένως ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Για τις απουσίες θα απαιτείται ακόμη και απλή βεβαίωση ιδιωτικού γιατρού ή από δημόσιο νοσοκομείο.

 

Τι λένε οι ειδικοί για μάσκες και πιθανά μέτρα

Τις τελευταίες ημέρες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τη λήψη πιθανών μέτρων στα σχολεία ενώ υπήρχαν και κάποιες μεμονωμένες φωνές που έκαναν προτάσεις να καθυστερήσει η έναρξη των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ δηλώνει έτοιμο να λάβει κάποια μέτρα αν διαπιστώσει έξαρση των κρουσμάτων στα σχολεία, τονίζει όμως κατηγορηματικά ότι δεν θα κλείσουν ολόκληρες τάξεις όπως τον πρώτο καιρό της πανδημίας.

Η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι διανύουμε τις μήνες όπου παραδοσιακά καταγράφεται έξαρση των ιώσεων, συνέστησε προσοχή με τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο χεριών και πρόσθεσε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν χρειάζεται ακόμη μάσκα.

«Αν κάποιο παιδί θέλουν οι γονείς του να το βάλουν μάσκα, ας του βάλουν», είπε σχετικά σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι καλό θα είναι τα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο, να τους κάνουν ένα τεστ για κοροναϊό».