Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Προς κατάργηση τα κέρματα των 1 και 2 λεπτών του ευρώ - Το σκεπτικό της Ε.Ε.



Για κάποιους πιάνουν απλά χώρο στο πορτοφόλι, ενώ για άλλους είναι τα πιο χρήσιμα νομίσματα, αφού είναι πάντα εκεί για να συμπληρώσουν το ποσό προς πληρωμή. Ο λόγος για τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα.

Μπορεί να μην είναι ποτέ αρκετά για να πάρεις έναν καφέ, πόσο μάλλον για να πληρώσεις τη ΔΕΗ, ωστόσο παραμένουν πάντα χρήματα.

Τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι τα πλέον αδικημένα νομίσματα του ευρώ και τώρα αυτή η «αδικία» έρχεται να επιβεβαιωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα συγκεκριμένα νομίσματα.

Αυτό γιατί εκτιμάται πως το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους υπερβαίνει συχνά την αξία τους.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης κανόνων στρογγυλοποίησης που θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώσουν χωρίς να χρησιμοποιούν τα νομίσματα του ενός και των δύο σεντς.

Μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία έχουν ήδη θεσπίσει κανόνες που απαιτούν ή ενθαρρύνουν τη στρογγυλοποίηση των πληρωμών σε μετρητά σε μια προσπάθεια.