Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Προκλητικός ο Δήμαρχος του Λονδίνου: "Οι Έλληνες είναι... κακομοίρηδες!"



Σε ευρεία συνέντευξη του στο Spiegel, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα και αν και παραδέχθηκε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε ιδιαίτερο τακτ όταν πρότεινε Grexit, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και πως στο τέλος θα φύγει.

 

«Το πλάνο του Σόιμπλε δεν ήταν το έγγραφο με το μεγαλύτερο τακτ που έχω δει. Είναι μια συναρπαστική ματιά μέσα στο μυαλό ενός ακριβολόγου, οι σκέψεις ενός άνδρα με ξεκάθαρο όραμα για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο όχι και ιδιαίτερα φιλέλληνας Μπόρις Τζόνσον, πρόσθεσε πως: «Σε επίπεδο διανόησης ο Σόιμπλε έχει δίκιο να λέει πως πρέπει να περικόψετε τον προϋπολογισμό σας και να δώσετε σημαντικό μερίδιο της οικονομίας σας σε κάποιους θεσμούς στο Λουξεμβούργο υπό γερμανικό έλεγχο».

Ο δήμαρχος, επανειλημμένα υπερασπίστηκε το Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο Σόιμπλε ήθελε απλά να θέσει ξεκάθαρο το δίλημμα στους Έλληνες. «Αν θέλετε να συνεχιστεί η οικονομική υποστήριξη, αυτός που πληρώνει θα δίνει το ρυθμό» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην Ελλάδα και ερωτούμενος για το αν ο ίδιος θα θεωρούσε το «κούρεμα χρέους» σωστή λύση, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι: «Οι Έλληνες πρέπει να βγουν από το ευρώ, χωρίς ερώτημα. Τους κακομοίρηδες. Και θα φύγουν στο τέλος. Αν διαγράψεις χρέος, τι μπορείς να πεις στις άλλες χώρες που βίωσαν τη μιζέρια; Αυτό είναι ένα από εκείνα τα προβλήματα στα οποία δεν υπάρχει πραγματική λύση».

«Είναι λυπηρό», κατέληξε ο Βρετανός δήμαρχος σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα.