Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Προεκλογικός πυρετός στα κόμματα ενόψει ευρωκάλπης – Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με αιχμή την ακρίβεια



Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τα κόμματα να φουλάρουν μηχανές, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, ενώ ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που επικεντρώνεται στην ακρίβεια, η οποία καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και ιδεολογίας.

Η αντιπολίτευση κλιμακώνει την κριτική προς το κυβερνών κόμμα εγκαλώντας το για αναποτελεσματικά μέτρα και μέτρα κοροϊδία στο θέμα της ακρίβειας, χαρακτηρίζοντας κίνηση εντυπωσιασμού την επιστολή Μητσοτάκη προς την Κομισιόν, ενώ στο γαλάζιο στρατόπεδο κινούνται στη γραμμή που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας δηλαδή τις δυσκολίες των νοικοκυριών και καλλιεργώντας μια εικόνα συνεχούς «προσπάθειας» και πρωτοβουλιών.

Παράλληλα κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεφάρμοστες προτάσεις, που «οδηγούν σε χρεοκοπία», συνοδεύοντας την επιχειρηματολογία με βαρείς χαρακτηρισμούς, όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

«Αδίστακτος θρασύς και επικίνδυνος ο Κασσελάκης»

Ενδεικτική είναι η σημερινή ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου ο οποίος βάλλει κατά του Στέφανου Κασσελάκη, για τις τιμές του λαδιού και της φέτας.

Σε ανάρτηση στο facebook, έγραψε: «Όταν σε πιάνουν -κατά το κοινώς λεγόμενο- κυριολεκτικά “με τη γίδα στην πλάτη” να λες χοντροκομμένα ψέματα, όπως ο χειρότερος λαοπλάνος παλαιάς κοπής, έχεις δυο δρόμους: είτε το αναγνωρίζεις και ζητάς ευθέως συγνώμη είτε τουλάχιστον σιωπάς και σκύβεις το κεφάλι. Δεν απαντάς με περίσσιο θράσος και με νέα ψέματα.

«Το τελευταίο πράγμα από το οποίο έχουμε ανάγκη είναι από μια τέτοια ανερμάτιστη και επικίνδυνη αντιπολίτευση» αναφέρει ο κ. Σκέρτσος

Η επαναλαμβανόμενη λαθροχειρία Κασσελάκη για τις τιμές του λαδιού και της φέτας (όπου αρχικά συνέκρινε ανόμοια προϊόντα και στη συνέχεια ανόμοιες τιμές και συσκευασίες) δείχνει κάτι χειρότερο από ασχετοσύνη. Δείχνει ότι είναι αδίστακτος και θρασύς. Και γι’αυτό επικίνδυνος. Και είναι πράγματι κρίμα ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται ουρά της Ελληνικής Λύσης και του αρχηγού της στην κοροϊδία και τα fake news. Γνωρίζουμε το ιδεολογικά αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά τόση έλλειψη ιδεών, επιχειρημάτων και προτάσεων ώστε να καταφεύγει στις πρακτικές και τις ιδέες του Βελόπουλου, προκαλεί απελπισία».

Ο κ. Σκέρτσος υποστηρίζει ότι «το τελευταίο πράγμα από το οποίο έχουμε ανάγκη είναι από μια τέτοια ανερμάτιστη και επικίνδυνη αντιπολίτευση. Την πληρώσαμε πολύ ακριβά την προηγούμενη δεκαετία και επανέρχεται ακόμη πιο προκλητικά σαν να μην έχει πάρει κανένα από τα σκληρά μαθήματα της κρίσης».

Αναφέροντας ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν στην κρίση καταλήγοντας: «Κι αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να θυμώσουμε και να σηκωθούμε από τον καναπέ μας σε δυο Κυριακές από σήμερα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε αυτά τα «ζιζάνια» να ξαναφυτρώσουν στον κήπο μας».

«Εχουμε κάνει βήματα…»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο MEGA. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα αλλά δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Δεν λύνεται με μαγικές συνταγές η ακρίβεια», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση που μείωσε φόρους είναι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη και έβαλε φόρους στα υπερκέρδη. Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κόστος 45,4 δισ. την τετραετία». Χαρακτήρισε παράλληλα πολιτικό απατεώνα τον Κασσελάκη: «Πήγε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και έφερε το παράδειγμα της φέτας. Εκεί είχε ένα επίσημο έγγραφο από τον ΙΕΛΚΑ όπου έγραφε για όλες τις χώρες. Ο πολιτικός απατεώνας είναι αυτός που συγκρίνει διαφορετικά προϊόντα. Εκεί φάνηκε πως η χώρα μας δεν είναι η ακριβότερή χώρα στο συγκεκριμένο προϊόν. Η μειωμένη τιμή ήταν μία από τις έκτακτες παρεμβάσεις, και θα έχουμε επεξεργασία από το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως παρατάθηκε πολλές φορές το καλάθι του νοικοκυριού έτσι θα εξεταστεί και αυτή η παράταση».

«Η κυβέρνηση κάνει κινήσεις οι οποίες είναι για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, την αγοραστική δύναμη που τόσο έχει χτυπηθεί. Τα τελευταία 5 χρόνια η κυβέρνησή μας έχει καταφέρει να ανεβάσει την εικόνα της Ελλάδας», υποστήριξε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Δημήτρης Κατσαούνης.

«Το όραμα του κ. Μητσοτάκη είναι να κάνουμε πρωταθλητισμό με τη Βουλγαρία»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Σαρακιώτης, σημείωσε:

«Η αγοραστική μας δύναμη είναι προτελευταία στην Ευρώπη και συναγωνιζόμαστε τη Βουλγαρία. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, να κάνουμε πρωταθλητισμό με τη Βουλγαρία, αυτό είναι το όραμα του κ. Μητσοτάκη. Άκουσα για μέτρα, το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’ δεν κόστισε τίποτα στην κυβέρνηση, έβαλαν ένα ταμπελάκι στα σουπερμάρκετ. Για να φτάσουμε στον καταναλωτή πρέπει να δούμε τον πρωτογενή τομέα. Η χώρα μας, αυτήν την στιγμή, είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που ο οργανισμός πληρωμών ελέγχεται, ο ΟΠΕΚΕΠΕ».

Απαντώντας στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού που βάζει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Από τη φορολόγηση των υπερκερδών διυλιστηρίων, των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των τραπεζών, κάτι το οποίο έχει προτείνει εδώ και ενάμιση χρόνο η ΕΕ και η κυβέρνηση κωφεύει και δεν το υλοποιεί. Γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση στη φορολόγηση των υπερκερδών αυτών των συγκεκριμενών εταιριών; Γιατί υπάρχει άρρητη σχέση της κυβέρνησης με αυτούς τους 4 – 5 μεγάλους επιχειρηματίες».

«Συμβολική η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον Ντερ Λάιεν»

Από την πλευρά του, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, ανέφερε: «Πρέπει να αυξηθεί το εισόδημα και εκεί που υπάρχει ένα πρόβλημα είναι η διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο έχει πάει σε συγκεκριμένες εταιρίες, καλώς ή κακώς, ίσως επειδή είναι πιο φθηνές να παράξουν την ενέργεια. Εμείς προτείνουμε ενεργειακή δημοκρατία».

«Το θέμα είναι αν μιλήσεις με τους εμπόρους και με το κατώτερο μέρος της κοινωνίας το οποίο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, θεωρητικά όλα τα κόμματα το στηρίζουν, θα έπρεπε το Ταμείο Ανάκαμψης να πάει και πιο κάτω, να διανεμηθεί καλύτερα», συμπληρώνει.

Για την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν σχετικά με τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών, είπε:

«Είναι συμβολικό. Αν θέλουμε να σηκώσουμε το θέμα, θέλει μια ομαδική προσπάθεια και θέλει αυτό το γράμμα να συμπληρωθεί με ίσως 50 – 100 σελίδες για πρακτικές. Πιστεύω ότι κάποια θέματα είναι εθνικά».