Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρέσβης Ην. Βασιλείου: Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών



«Παρακολουθούμε πολύ στενά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», δήλωσε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ, αναφερόμενη στην κράτηση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

«Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη σημερινή συγκυρία και την κατάσταση με την Τουρκία, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για μας η κατάσταση χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, την αποφυγή έντασης και από τις επαφές που έχω με την ελληνική διπλωματία παρατηρώ μια σοβαρή προσπάθεια ως προς την αποκλιμάκωση», τόνισε η πρέσβης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στα πυραυλικά πλήγματα του περασμένου Σαββάτου στη Συρία, η πρέσβης Σμιθ μίλησε για «στοχευμένη, περιορισμένη και αποτελεσματική επιχείρηση που δεν είχε στόχο την εμπλοκή στον εμφύλιο αλλά στην αναχαίτιση της χρήσης χημικών όπλων».

»Εχουμε αξιόπιστες αποδείξεις ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν του καθεστώτος Άσαντ», τόνισε η Βρετανίδα πρέσβης, και απορρίπτοντας εκ νέου τις κατηγορίες περί συνωμοσίας Βρετανίας με τα «Λευκά Κράνη», τόνισε ότι «δεν θα κάναμε τέτοιες ενέργειες χωρίς αξιόπιστες αποδείξεις».

Για το Σκοπιανό, η πρέσβης χαρακτήρισε «σοβαρή την προσπάθεια που γίνεται για λύση του ονοματολογικού», ενώ σχολίασε ότι η διέξοδος θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Αναφορικά με το Brexit, η Κέιτ Σμιθ θέλησε να επισημάνει ότι κατοχυρώνονται τα ίδια δικαιώματα για τους Ευρωπαίους που παραμένουν αλλά και που θα φτάσουν κατά τη μεταβατική περίοδο στη Βρετανία.