Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Πράσινο» από ESM για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ



Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ αποφάσισε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έπειτα από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην πρώτη αξιολόγηση – που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό και τα φορολογικά των αγροτών- καθώς όπως δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μόνο με επιτυχή ολοκλήρωσή της θα αρχίσουν οι συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους.

Η ανακοίνωση του ESM:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σήμερα ενέκρινε την εκταμίευση του ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση, που ακολουθεί την ολοκλήρωση από την ελληνική κυβέρνηση του δεύτερου σετ με τα προαπαιτούμενα, θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και για τη συγχρηματοδότηση με την ΕΕ, δομικών κονδυλίων.

Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα είναι η τρίτη και τελευταία εκταμίευση υποδόσης των 16 εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015. Το ESM εκταμίευσε επίσης 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Έπειτα από την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, το συνολικό ποσό της βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα αγγίζει τα 21,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 25% του μεγέθους του προγράμματος ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από το ΔΣ του Μηχανισμού στις 19 Αυγούστου του 2015.

Ρέγκλινγκ: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος

Ο διευθύνων σύμβουλος του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως με την εκταμίευση «ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων τα οποία είναι σημαντικά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομία».

«Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που θα οδηγήσει σε πτώση τις τιμές, όπως επίσης και ένας νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία τους, ο οποίος θα αποδεσμεύσει ρευστότητα και θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε και στη συνέχεια στάθηκε στην πρώτη αξιολόγηση και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος:

Ελπίζω πως η καλή συνεργασία με τους έλληνες εταίρους μας θα συνεχιστεί, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο με επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορέσουν να αρχίσουν οι συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανέφερε κατά το παρελθόν το Eurogroup.