Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πουλούσε παράνομα φάρμακα στο ίντερνετ



Εξιχνιάστηκε, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης "Pangea XI", υπόθεση προώθησης και πώλησης παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μέσω διαδικτύου, ενώ συνελήφθη ένας Έλληνας.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας «για την εμπορία εν γένει των φαρμακευτικών, διαιτητικών και καλλυντικών προϊόντων», υπουργικής Απόφασης που αφορά στα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, για «νοθεία τροφίμων», «ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση έπειτα από καταγγελίες για ιστοσελίδα ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων διαφημίζονταν και πωλούνταν, πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.

Από την έρευνα, την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, καθώς και από την προανάκριση, εξακριβώθηκε η εμπλοκή του συλληφθέντα στην υπόθεση. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 1.451 δισκία – χάπια διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, 6 σκευάσματα υπό τη μορφή γέλης (gel), 5 προϊόντα με εμποτισμένο επίθεμα, 14 δισκία αναβολικών, πλήθος παραστατικών, τα οποία αφορούσαν αποδείξεις αποστολής δεμάτων με αντικαταβολή, συνολικής αξίας περίπου 4.500 ευρώ, πλήθος κενών συσκευασιών διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, καθώς και χειρόγραφων σημειώσεων σχετιζόμενων με την συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα.

Δείγμα των κατασχεθέντων σκευασμάτων και προϊόντων στάλθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.