Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πνίγεται σε σύννεφο Αφρικανικής σκόνης η Κρήτη!



Χωρίς προβλήματα βιώνουν οι Κρητικοί και οι επισκέπτες του νησιού την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού μέχρι τώρα, καθώς το θερμόμετρο σήμερα να δείχνει 37 βαθμούς ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, ανά περιοχές αγγίζει ακόμη και του 40 βαθμούς Κελσίου.

Το ελαφρύ αεράκι και η χαμηλή υγρασία που κυμαίνεται στο 19% είναι ευεργετικά στοιχεία για την ατμόσφαιρά η οποία όμως έχει ξεκινήσει να επιβαρύνεται από την έλευση της αφρικάνικης σκόνης που θα σκεπάσει το νησί από το απόγευμα και για ολόκληρη την αυριανή ημέρα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, από σήμερα θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και η συγκέντρωσή τους αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής (50 μg/m3).

Για το λόγο αυτό συστήνει σε όλους -κυρίως στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- να ενεργούν σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα καθώς και αιωρούμενων σωματιδιών.

Κυρίως όμως για τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.