Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πλειστηριασμοί για τα κόκκινα δάνεια ή κούρεμα καταθέσεων το δίλημμα!



Να προωθήσει λύση  που να επιτρέπει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας  στους ιδιοκτήτες με «κόκκινα»  δάνεια  ή να επιβάλλει κούρεμα  καταθέσεων από ένα ποσό και πάνω είναι το δίλημμα  που θέτουν προς  την κυβέρνηση οι δανειστές!  

Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση άρχισε να βάζει «νερό στο κρασί της» και να εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει «έντιμο συμβιβασμό» για τα κόκκινα δάνεια, καθώς αποτελούν κίνδυνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.     

Πλέον, υπάρχει σε εξέλιξη ένα αγωνιώδες παιχνίδι με τον χρόνο, καθώς λόγω των ταμείων που αδειάζουν και τα δύο δισ. ευρώ της συμφωνίας δεν έρχονται μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Όπως επίσης ανέφερε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star,  η τραγωδία για την κυβέρνηση είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να διαπραγματευτεί πραγματικά το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ με συντελεστή  23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ούτε μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για εξεύρεση ισοδύναμων για άλλα δυσάρεστα μέτρα (κατάργηση ΕΚΑΣ, φορολόγηση αγροτών κλπ). 

Ούτε συζήτηση βέβαια για εναλλακτικές λύσεις μέσω της δραστικής μείωσης του δημόσιου τομέα, καθώς κάτι τέτοιο είναι «εκτός φιλοσοφίας» του κυβερνώντος κόμματος…         

Ο κλοιός σφίγγει πάντως αφού  ημέρα με την ημέρα το ρευστό τελειώνει από τα κρατικά ταμεία. Λόγος άλλωστε για τον οποίο το Δημόσιο δεν μπορεί να υλοποιήσει καν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του.  Κάπως έτσι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, η  οποία συνεχώς μετατίθεται.