Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Πιρς: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις



Νέο «χτύπημα» από τις ΗΠΑ υπέρ του ΔΝΤ ήρθε μέσω του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.

Όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο κ. Πιρς, οι ΗΠΑ ​«έχουν δηλώσει επανειλημμένα την στήριξή τους στη θέση του ΔΝΤ το οποίο καλεί τους Έλληνες να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε εύθετο χρόνο» αναφέρει.

Ταυτόχρονα με ανάρτησή του στο Twitter ο πρέσβης καλεί τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη» έγραψε ο Ντέιβιντ Πιρς.

Οι δηλώσεις Πιρς έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής τοποθέτησης του υφυπουργού αρμόδιου του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς ο οποίος μιλώντας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η Ουάσιγκτον στηρίζει το ΔΝΤ για «ένα βιώσιμο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα δεν θα έχει στην επόμενη φάση του πακέτου διάσωσης πρόσβαση στις ειδικές δυνατότητες δανεισμού του ΔΝΤ και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών στηρίζει το Ταμείο στη θέση του περί αναδόμησης του πακέτου διάσωσης ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο σε συνδυασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και την ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές.