Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 -

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Παραπληροφορεί η ΝΔ για το επίδομα θέρμανσηςΠηγές του ΥΠΟΙΚ καταλογιζουν στην ΝΔ , με αφορμή την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε νωρίτερα, με την οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση πως«πετσόκοψε» το επίδομα θέρμανσης και μείωσε τους δικαιούχους στο μισό.

Οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ συνιστούν στη ΝΔ μεγαλύτερη αυτεπίγνωση «ως προς τον ρόλο της στην φτωχοποίηση των συμπολιτών μας» και την καλούν να διευκρινίσει «εάν θεωρεί το επίδομα θέρμανσης μία ακόμη "σπατάλη" του Δημοσίου που θα κόψει ώστε να μειώσει τους φόρους στους ισχυρούς επιχειρηματίες, όπως συστηματικά υπόσχεται».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών «για την αποκατάσταση της αλήθειας», με την ΠΟΛ 1262/2015 «ορίστηκαν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης (εισοδηματικά – ακίνητης περιουσίας) με τέτοιον τρόπο, ώστε, παρά την απαιτούμενη μείωση του επιδόματος και τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να διανεμηθεί το διαθέσιμο ποσό σε αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη».

Επίσης, με την ίδια Απόφαση, Νομοί που κρίθηκε βάσει στοιχείων ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τοποθετήθηκαν σε ανώτερη κλιματική ζώνη και οι λοιποί Νομοί παρέμειναν σταθεροί.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι για τη περίοδο 2015 - 2016, το συνολικό ποσό που μοιράστηκε στους δικαιούχους ξεπέρασε το αρχικά προϋπολογισθέν ποσό. «Αντίστοιχη δυνατότητα προβλέφθηκε ρητά και για την περίοδο 2016 – 2017», προσθέτουν.

Αναφορικά με την πληρωμή του επιδόματος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προβλέπεται ρητά στην εκδοθείσα απόφαση ότι, «για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31.12.2016, (…) το ποσό επιδόματος θέρμανσης (…) καταβάλλεται έως 31 Ιανουαρίου 2017», ενώ, «για αιτήσεις που υποβάλλονται από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2017 το ποσό του επιδόματος θέρμανσης (…) καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2017».

«Η μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στο ήμισυ προβλέφθηκε στο Νόμο 4336/2015, ο οποίος ψηφίστηκε από 222 βουλευτές της Ελληνικής Βουλής, μεταξύ αυτών και της Ν.Δ.», συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι  «η αναγκαστικά ψηφισθείσα μείωση του ποσού οδήγησε σε ανάλογη μείωση του αριθμού των δικαιούχων».

«Εξάλλου, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης αλλά αναγκαιότητα, στο πλαίσιο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων», καταλήγουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.