Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πιάνουν δουλειά οι θεσμοί - Υπό εξέταση ο μποναμάς Τσίπρα



Σήμερα, Τρίτη «θα ξεκινήσει η δουλειά προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ επιβεβαιώνοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και διαβεβαιώνοντας για την πρόθεση όλων των εταίρων για κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. 

Η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τον «μποναμά Τσίπρα» αρκέστηκε να πει, ερωτηθείσα εάν η κίνηση αυτή «χαλάει» το κλίμα και δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί ανέφερε, ότι δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί και ειδικότερα όσον αφορά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι όλοι οι εταίροι θα δεσμευθούν εποικοδομητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείσα, τέλος, αν δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων και θα συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα. Η εκπρόσωπος σημείωσε δε για ακόμη μια φορά τη δέσμευση του πρωθυπουργού στους στόχους του προγράμματος.

Την έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία της Κομισιόν για γρήγορη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης επιβεβαίωναν νωρίτερα κοινονοτικές πηγές, που μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριζαν ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών εταίρων βρίσκονται πολύ κοντά.

Ωστόσο, το χάσμα ΕΕ και Αθήνας με το ΔΝΤ σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το 2018 όσο και για τα εργασιακά παραμένει από ό,τι φαίνεται αγεφύρωτο, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να αργήσει αρκετά, ίσως και έως τον Φεβρουάριο.

Ενδεικτική της πολυπλοκότητας των ζητημάτων η αναφορά πηγής των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται, θα απαιτήσει πιθανώς άνωθεν πολιτική παρέμβαση, σε επίπεδο ίσως και αρχηγών κρατών και όχι απλώς υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει δράση και προγραμματίζει επαφές με Ολάντ και Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει «πολιτική απόφαση» για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης σίγουρα αρκετά πριν τον Φεβρουάριο, οπότε θα κριθεί εν πολλοίς η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς το οποίο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.