Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πέθανε ο ακαδημαϊκός Πάνος Λιγομενίδης



Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Πάνος Α. Λιγομενίδης, ο οποίος το 2009 εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 18:00 στο ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Κοιμητηρίου Μελισσίων.

 
Ο Πάνος Λιγομενίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1928.

Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρονική Επιστήμη και τη Φυσική στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, στο οποίο αναγορεύτηκε διδάκτορας. Εργάστηκε ως ερευνητής στην ΙBM και δίδαξε στο Στάνφορντ, στο UCLA, στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Μαδρίτης και στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, όπου διηύθυνε το ερευνητικό εργαστήριο κυβερνητικής.

Επίσης, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Caelum Research Corporation και τεχνικός σύμβουλος πολλών διεθνών εταιρειών και δημόσιων οργανισμών. Στην Ακαδημία Αθηνών διηύθυνε το Γραφείο Επιστήμης της Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής, όπου διεξάγονται κυρίως έρευνες ιατρικών εφαρμογών.

Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αφορά τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη και εφαρμογή των νευρωνικών δικτύων και των ψηφιακών υπολογιστών στην ιατρική, στις τηλεπικοινωνίες και στη βιομηχανία.