Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Σαλαμίνα συνεχίζεται



Η Greenpeace δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα “Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»”.

Με δεδομένη την αποκαρδιωτική εικόνα που συνεχίζει να παρουσιάζει η Σαλαμίνα 10 μέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ και τα ανεπαρκή μέσα απορρύπανσης που έχουν διατεθεί στην περιοχή, στην παρούσα χρονική στιγμή προέχει η καταπολέμηση της ρύπανσης. Ομάδα εθελοντών της Greenpeace βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Σαλαμίνα για να συμβάλει στην επιτάχυνση των εργασιών.

“Αν η ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχει κινήσει θεούς και δαίμονες για την καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας, σίγουρα δεν τους έχουμε συναντήσει στην Σαλαμίνα. Αυτό που βλέπουμε ωστόσο είναι τις περισσότερες ρυπασμένες παραλίες εγκαταλελειμμένες και την πετρελαιοκηλίδα να παραμένει σε μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής που έχει πληγεί”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Η Σαλαμίνα εξακολουθεί να πληρώνει το κόστος της καθυστέρησης και του κακού συντονισμού του κρατικού μηχανισμού. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια με περισσότερα συνεργεία απορρύπανσης”, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι χθες (19/9) το πλοίο που είχε αναλάβει την απάντληση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του Αγιά Ζώνη ΙΙ δεν βρισκόταν στην περιοχή του ναυαγίου. Η εξέλιξη αυτή καθυστερεί περισσότερο τις προσπάθειες απορρύπανσης και παρατείνει τον κίνδυνο νέας διαρροής από το ναυάγιο.

H Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:
Να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρύπανσης και να διαθέσει περισσότερους πόρους, ειδικά στην περιοχή της Σαλαμίνας.
Να επιταχύνει τις εργασίες απάντλησης όλου του πετρελαίου που απομένει στο βυθισμένο πλοίο και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην ανέλκυσή του.
Να αποδώσει πλήρως τις ευθύνες στους υπαίτιους, μετά από έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος και της θαλάσσιας ρύπανσης και να ενημερώσει με κάθε διαφάνεια τους Έλληνες πολίτες.
Να σταματήσει οριστικά τις διαδικασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων με δεδομένο τον τεράστιο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κίνδυνο που κρύβουν για τη χώρα.

Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για να εντείνει τις προσπάθειες απορρύπανσης και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους υπογράφοντας τη σχετική έκκληση.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν εθελοντικά στις επιχειρήσεις καθαρισμού μπορούν να στείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ώστε να λάβουν σχετικές οδηγίες.