Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Περικοπές: Ψαλίδι στην αποζημίωση εξωτερικού - Κινδυνεύουν και τα έργα της ΜΟΜΑ;



Νέες περικοπές αναμένεται να φέρει το μνημόνιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς όπως διαφαίνεται από τα κείμενα που είχαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας πρέπει να γίνει εξοικονόμηση 300 εκατ ευρώ έως το 2018. 

Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν αρχίσει να ψάχνουν από πού θα κόψουν για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που πρέπει να εφαρμοστούν και δεδομένου ότι ο κ. Καμμένος έχει δεσμευτεί στη Βουλή για εξεύρεση κονδυλίων μέχρι τέλος του έτους για να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση και ψήφισε και ο ίδιος για το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, το επιτελείο του προσπαθεί να βρει άλλες προτάσεις περικοπών.

Μια από τις εισηγήσεις φαίνεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr  η περικοπή ποσού 300 - 500 ευρώ από την αποζημίωση που παίρνουν τα στελέχη που πηγαίνουν στο εξωτερικό. 

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ σε όσους πρόκειται να υπηρετήσουν σε θέσεις εξωτερικού, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε τα ενοίκια.

"Πού νομίζουν ότι υπηρετούμε στην Κορνοφωλιά του Έβρου;" σχολίαζε χαρακτηριστικά στέλεχος που του μεταφέραμε τις πληροφορίες και υπηρετεί τώρα σε θέση εξωτερικού. "Θέλουν να μας λυπούνται οι ξένοι;" πρόσθεσε.

Μάλιστα υποστήριξε συγκριτικά ότι οι Βούλγαροι αξιωματικοί που υπηρετούν στην Ελλάδα παίρνουν 3.800 ευρώ αποζημίωση. 

Προφανώς θέλουν οι Έλληνες αξιωματικοί στο εξωτερικό να λαμβάνουν αποζημίωση κάτω και από όσα δίνει η Βουλγαρία. 

Κι επειδή οι αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο περικοπών θεωρούνται αναμενόμενες, κάποιοι ξεκίνησαν εκστρατεία συκοφάντησης ώστε να στρώσουν το δρόμο για να περάσει πιο εύκολα ένα τέτοιο μέτρο.

Μπορεί στο επιτελείο του υπουργού να θεωρούν ότι με αυτό τον τρόποθα εξοικονομήσουν 40-45 εκατομμύρια, αλλά θα πρέπει να λογαριάσουν και την παράμετρο ότι δεν θα βρίσκουν αξιωματικούς να υπηρετήσουν σε θέσεις εξωτερικού, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει.

Εάν για παράδειγμα κάποιος με καλές σπουδές και εμπειρία θεωρεί ότι δεν τον συμφέρει οικονομικά να υπηρετήσει στο εξωτερικό, δεν θα δηλώσει στερώντας την υπηρεσία του από μια καλή παρουσία στο εξωτερικό.

Πέραν αυτού, μια άλλη πηγή εξοικονόμησης που έχει πέσει στο τραπέζι των προτάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα έργα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και έχουν δημοπρατηθεί  ή βρίσκονται στη διαδικασία δημοπράτησης για να εκτελεστούν μέσω της νέας ΜΟΜΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στις εισηγήσεις τουν οικονομικού επιτελείου του υπουργού περιλαμβάνεται και η μη εκτέλεσή τους με τη μέθοδο της αδράνειας ώστε να εκπέσουν οι προθεσμίες.

Ευχόμαστε  οι πληροφορίες μας να μην επαληθευτούν και γι αυτό το λόγο θα προτιμούσαμε να μάθουμε από επίσημες πηγές εάν όντως το υπουργείο μελετά να περικόψει την αποζημίωση εξωτερικού και εάν όντως υπάρχει κίνδυνος να έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί να εκπέσουν λόγω καθυστερήσεων. 

Πηγή κειμένου: 

onalert