Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Λοβέρδου



Τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής επιταχύνει η χθεσινή (Τρίτη) απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, καθώς σε όλα τα στρατόπεδα ετοιμάζονται για την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, η οποία όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει.

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης

Δεν είναι ένας αλλά πολλοί οι λόγοι της απομάκρυνσης του Ανδρέα Λοβέρδου. Αυτό τουλάχιστον τονίζεται από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πιο βασικός λόγος είναι η εκδήλωση της πρόθεσης του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που είχε ενοχλήσει την Φώφη Γεννηματά ήταν ένα tweet που είχε κάνει ο κ. Λοβέρδος όταν ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Η ανάρτηση αποτέλεσε η αφορμή για την καρατόμησή του.

Εδώ και μήνες, η μεν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έκρυβε στους συνομιλητές της την δυσφορία της για την εκπρόσωπη του κόμματος στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με συνεργάτες της «πολλές φορές δεν ήταν εντός γραμμής». Ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημερώθηκε αρμοδίως, από την κυρία Γεννηματά η οποία τον κάλεσε στο γραφείο της. Ακολούθησε μια γρήγορη συζήτηση λιγότερο από ένα λεπτό. «Μάλιστα πρόεδρε αν νομίζεις ότι θα κάνει καλό στο κόμμα», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Συγκροτεί ομάδα ο Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος υπενθυμίζεται ότι αντικαταστάθηκε από τους κκ. Σκανδαλίδη και Κατρίνη στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής συγκροτεί τη δική του ομάδα, η οποία έχει έντονο στοιχείο από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, επιθυμόντας έτσι να εκφράσει τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής που είναι σφόδρα «αντισυριζα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο κ. Λοβέρδος δεν χάνει ποτέ την ευκαιρίνα να δηλώσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν στις προοδευτικές δυνάμεις.

Πρώτη στήριξη από Καϊλη

Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου έσπευσε να σταθεί η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Action 24 (Τρίτη 12/01) δήλωσε πως «η απόφαση της Φώφης Γεννηματά ήταν δικαίωμά της αλλά ακατανόητη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος στάθηκε στα δύσκολα στο κόμμα αλλά και στην Πρόεδρο». Παράλληλα, ανέφερε με νόημα πως «έπρεπε να στηριχθεί ο αγώνας που έδωσε o Ανδρέας Λοβέρδος τόσα χρόνια και μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ να τον έχει διαρκώς στοχοποιημένο».

Η ομάδα της Φώφης Γεννηματά

Γύρω από την Φώφη Γεννηματά υπάρχει μια ισχυρή ομάδα κυρίως ιστορικών και μπαρουτοκαπνισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ: Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊώννου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Όθωνας. Η πρόεδρος του Κινήματος αυτούς ακούει και συμβουλεύεται και όλοι τονίζουν ότι η όποια συζήτηση για εκλογή αρχηγού είναι καταστροφική και μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση το κόμμα.

Νίκος Ανδρουλάκης και οι άλλοι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στις εσωκομματικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στέκεται πίσω και παρακολουθεί τις εξελίξεις για να μην δώσουν πάτημα ια λάθος ερμηνείες αλλά και εσωκομματική εσωστρέφεια. Στα ονόματα που ακούγονται ότι μπορεί να διεκδικήσουν την ηγεσία υπό συνθήκες είναι του Παύλου Γερουλάνου, του Μιχάλη Κατρίνη. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και ο Γιώργος Παπανδρέου με τους «παπανδρεϊκούς». Ισχυρός σύμμαχός του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Άριστες είναι οι σχέσεις του με τους βουλευτές Γιώργο Φραγκίδη και Δημήτρη Κωνσταντοπούλο, ενώ συνομιλεί σταθερά με τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Απόστολο Πάνα. Σε οργανωτικό επίπεδο «τρέχουν» οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι είναι πολύ ισχυρό το δίκτυο του κ. Ανδρουλάκη με τα νεότερα στελέχη, τους συνδικαλιστές, αλλά και τους πρώην βουλευτές.