Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Παραμένει απροετοίμαστο το Δημόσιο για τα POS


Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπονται από σήμερα για όσους θα έπρεπε να εγκαταστήσουν τα POS μέχρι τις 27 Ιουλίου και δεν το έπραξαν.
 
85 επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ιατρεία, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, γυμναστήρια υποχρεούνται να διαθέτουν POS.
 
Σαφάρι ελέγχων θα εξαπολύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με σκοπό να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν συμμορφώθηκαν στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Ντόρος έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την εγκατάσταση POS από δικηγόρους και γιατρούς. Σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία του ΥΠΟΙΚ κανένας  από αυτούς δεν εξαιρείται από το μέτρο.
 
Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού από τη μία ζητά από δικηγόρους υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν POS και από την άλλη δεν έχει τερματικά υποδοχής καρτών σε δημόσιες υπηρεσίες! Πιο συγκεκριμένα, στο Ειρηνοδικείο Κρωπίας δε δέχονται τις συναλλαγές με κάρτα! Οι δικηγόροι καλούνται να πληρώσουν τις προεισπράξεις, τα μεγαρόσημα και τις φωτοτυπίες μόνο με μετρητά, τη στιγμή που οι ίδιοι αν δεν εγκαταστήσουν POS θα πληρώσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ το οποίο μειώνεται στα 750 ευρώ στις εξής περιπτώσεις: αν καταβληθεί εντός 30 ημερών ή  αν κατατεθεί εντός 30 ημερών στην αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία τιμολόγιο αγοράς ή μίσθωσης τερματικού ή οποιοδήποτε βεβαίωση (υπεύθυνη δήλωση περί χρήσης συσκευών ή υπηρεσιών για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα) που να αποδεικνύει την κατοχή τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα.