Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πάπας: «Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτή που είναι»



 

Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πάπα Φραγκίσκου, στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ποντίφικας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:05, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον υποδέχεται στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρο.

Μετά την τελετή υποδοχής ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ο Πάπας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι τιμή να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη. Έρχομαι ως προσκυνητής σε αυτά τα χώματα. Χωρίς την Ελλάδα, χωρίς την Αθήνα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα, θα ήταν λιγότερο σοφή. Από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου που ένωσαν Ανατολή και Δύση. Εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων, αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός». Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθάνουν. Αυτοί είναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία και τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων, ενώ αναφερόμενος στους ηλικιωμένους τους χαρακτήρισε την «ένδειξη της σοφίας ενός λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επίσης χρησιμοποίησε τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρωνη: «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία της είπε: «Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την πανδημία, σημειώνοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε ακόμη στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα για τη θέση που πήρε για το θέμα.