Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πάνω από 2.200 πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά - Εγκλωβισμένοι στο λιμάνι



Δύο επιβατηγά πλοία με 1.295 πρόσφυγες κατέπλευσαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς (Ε1 και Ε7) του λιμανιού καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα και την Ειδομένη λόγω των μπλόκων των αγροτών.

Συγκεκριμένα το «Νήσος Ρόδος» μετέφερε 635 άτομα από τη Χίο και 575 από τη Μυτιλήνη, ενώ το «Blue Star 2» 85 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το καταμαράν «Τera jet» με 982 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέσβο.

Την Τρίτη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για το προσφυγικό, δήλωσε ότι η λειτουργία του προαναχωρησιακού κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις 18 Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το προαναχωρησιακά κέντρα στο Σχιστό, αλλά και στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι κέντρα κράτησης, αλλά ελεύθερης εισόδου και εξόδου, ελεγχόμενα στη διάρκεια της ημέρας και κλειστά και φυλασσόμενα τη νύχτα.

Είπε ακόμα ότι η δυναμικότητά τους θα καθοριστεί με βάση τις δυνατότητες του υπουργείου 'Αμυνας, που για το Σχιστό δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά τη ρεαλιστικότερη εκτίμηση τα 1500 άτομα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, πρόσθεσε ο κ.Δρίτσας, μιλάμε για μικρότερο αριθμό.

Εξηγώντας για ποιο λόγο δεν έχουν επιλεχθεί ως χώροι αποβίβασης μεταναστών τα άλλα λιμάνια της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε δραστικά στην αποσυμφόρηση του προβλήματος στην Αττική, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες κρατικές υποδομές σε αυτά τα λιμάνια που θα βοηθούσαν στη διαχείριση της προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών.