Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Παγώνει» η Βόρεια Ελλάδα, ενώ περιμένει ακόμα το περσινό επίδομα θέρμανσης



«Παγώνει» η Βόρεια Ελλάδα, περιμένοντας (ακόμη) τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το εφετινό επίδομα θέρμανσης.

«Εδώ δεν έχει καταβληθεί το περσινό επίδομα θέρμανσης. Μόνο την πρώτη δόση έχουν λάβει οι δικαιούχοι, για το νέο επίδομα θα μιλάμε;» υποστηρίζει η πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ξάνθης στο enikonomia.gr, Μαρία Μπούκουρα.

Σύμφωνα με την ίδια, σε μια περιοχή όπως η Ξάνθη με βαρύ χειμώνα και χαμηλές θερμοκρασίες από νωρίς, σε μια περιοχή όπου πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει, με την ανεργία να έχει αυξηθεί και με τους μισθούς και τις συντάξεις να έχουν μειωθεί κατά 50%, το πρόβλημα της θέρμανσης είναι μεγάλο.

Το 30%- 40% των οικογενειών έχουν στραφεί σε άλλα μέσα, όπως τα ξύλα και τις σόμπες για να ζεσταθούν, όπως υποστηρίζει η κα Μπούκουρα, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν αντέχουν τα οικονομικά τους ούτε γι’ αυτά.

Πλήγμα και για τους επαγγελματίες: Με το σταγονόμετρο οι παραγγελίες

Πλήγμα από τις καθυστερήσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υφίστανται και οι επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου της Ένωσης Βενζινοπωλών Ημαθίας, Ευστάθιου Αθανασιάδη, ο οποίος υποστηρίζει πως «μέχρι τώρα οι παραγγελίες πετρελαίου είναι ελάχιστες, παρά και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Γίνονται με το σταγονόμετρο και κυρίως αφορούν σε μόλις 200- 300 λίτρα σε πολλές περιπτώσεις, ίσα- ίσα για τις πολύ κρύες ημέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πτώση στις παραγγελίες της τάξεως του 20% ετησίως, ενώ εφέτος δεν αποκλείει να είναι και μεγαλύτερη.

Σημειώνεται πως βάσει των σχεδιασμών της κυβέρνησης το ποσό της επιδότησης θα μειωθεί στα 25 λεπτά το λίτρο έναντι 35 λεπτών πέρυσι, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αναμένεται να είναι αυστηρότερα τη φετινή χρονιά.

Με τις αλλαγές η ετήσια δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προβλέπεται πως θα περιορισθεί στα 105 εκατ. ευρώ εφέτος από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι.