Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ως τα τέλη της εβδομάδας οι αλλαγές σε τέλη και επίδομα θέρμανσης



Εν αναμονή λύσης για το τι θα γίνει με τέλη κυκλοφορίας και επίδομα θέρμανσης βρίσκονται οι φορολογούμενοι, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με τους θεσμούς για το κλείσιμο της περίφημης β' αξιολόγησης, ει δυνατό μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Οι πληροφορίες, πάντως αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξει σε λύση για τις δυο αυτές σημαντικές εκκρεμότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν, πάντως, ότι οι λύσεις που προκρίνονται δεν περιέχουν μεγάλες αλλαγές από τα ισχύοντα, έχουν όμως ως στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, θα στηρίζονται ωστόσο στην «κοινωνική δικαιοσύνη» - δηλαδή οι έχοντες θα πληρώσουν περισσότερα και οι μη έχοντες τα λιγότερα.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, εξετάζονται δύο σενάρια: Το πρώτο δεν προβλέπει αλλαγές και θα ισχύσει κανονικά το ήδη υπάρχον μοντέλο, με δεδομένο ότι παρουσιάζει υψηλή εισπραξιμότητα και αύξηση των εσόδων από ιδιοκτήτες που πήραν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας.. Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει αλλαγές που θα επηρεάσουν οχήματα μεγάλου κυβισμού, άνω των 10 ετών, στα οποία τα τέλη θα μειωθούν έως και κατά 10% κι αυτό γιατί οι κάτοχοι τέτοιων αυτοκινήτων έχουν ως επί το πλείστον καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας. Σκοπός λοιπόν είναι να επιστρέψουν στους δρόμους και να πληρώνουν τα τέλη τους.