Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ορκίζονται σήμερα οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης



Ορκίζονται σήμερα, Τετάρτη, οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ αναμένεται και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης περιείχε μετακινήσεις αλλά και ανοίγματα προς χώρους.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκαν 13 νέα πρόσωπα, ενώ αποχώρησαν τέσσερα ηχηρά ονόματα υπουργών.

Επιλογές που έγιναν στον ανασχηματισμό συνιστούν και ένα ευρύτερο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και της Μυρσίνης Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού) η οποία είχε διατελέσει ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000-2004.

Στην κυβέρνηση εντάχθηκε για πρώτη φορά και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ με κεντροαριστερές καταβολές Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ επανήλθε και ο Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων). Στοιχείο ανοίγματος και προς ένα «κοινωνικό κεντροδεξιό» ακροατήριο αποτελεί η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη).

Τα 13 νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι τα εξής:

Μιχάλης Καλογήρου (υπουργός Δικαιοσύνης), Σταύρος Αραχωβίτης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Μυρσίνη Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού). Παναγιώτης Ρήγας (αναπληρωτής υπουργός Άμυνας), Κατερίνα Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης), Λευτέρης Κρέτσος (υφυπουργός ΨΗΠΤΕ), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών), Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Στάθης Γιαννακίδης (υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), Ολυμπία Τελιγιορίδου (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Γιώργος Δημαράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος), Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων).

Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση αριθμεί συνολικά 13 γυναίκες, καθώς με τον σημερινό ανασχηματισμό εντάχθηκαν επιπλέον 6: Κ. Νοτοπούλου, Μ. Χρυσοβελώνη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Ζορμπά, Κ. Παπακώστα, Ολ. Τελιγιορίδου

Δεδομένης της μετακίνησής του στη θέση του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη χθεσινή εκλογή του στην ΚΕ του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν ο Σταύρος Κοντονής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ο οποίος θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιάννης Τσιρώνης, η Λυδία Κονιόρδου, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.