Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ορκίζεται ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης



Ο κ. Ρουπακιώτης ορκίζεται υπηρεσιακός υπουργός αύριο, Πέμπτη (13.6.2019) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η τελετή της ορκωμοσίας του θα γίνει, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 10.30 το πρωί.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης είναι δικηγόρος που έχει διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γεννήθηκε το 1938 στο Αθάνι Λευκάδας. Το 1956 τελειώνοντας το γυμνάσιο μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε νομικά αποφοιτώντας το 1961, έπειτα εργάστηκε ως δικηγόρος.

Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με συλλόγους και την πολιτική μέσα από την Αριστερά.

Πρώτη φορά ήταν υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκάδος με την Ενωμένη Αριστερά στις εκλογές του 1974.

Υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για δύο θητείες καθώς και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ως πρόεδρος του ΔΣΑ είχε έρθει σε σύγκρουση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο λόγω της αναμόρφωσης του Δικηγορικού Κώδικα.

Στις 17 Μαΐου 2012 διορίστηκε υπηρεσιακός Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στην Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμένου.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης εξαίρεσε τους Μηχανικούς, τους Δικηγόρους και τους Δημοσιογράφους από τον ΕΟΠΥΥ όπου είχαν ενταχθεί με προηγούμενο νόμο.

Από τις 21 Ιουνίου 2012 έως και τις 24 Ιουνίου του 2013 ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, με συνεργασία των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Στις 11 Ιουνίου του 2019 διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.