Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ομόλογα: Νέα έξοδος στις αγορές με δεκαετές



Το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan, για νέο δανεισμό ύψους ως 1,5 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προσανατολίζεται να ανοίξει άμεσα την προηγούμενη έκδοση ομολόγου 10ετούς διάρκειας που ολοκλήρωσε στις 5 Μαρτίου, συγκεντρώνοντας 2,5 δισ. ευρώ.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν ίδιους όρους αλλά διαφορετική τιμολόγηση (χαμηλότερο επιτόκιο/κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο) καθώς η εικόνα για τους ελληνικούς τίτλους στις διεθνείς αγορές έχει βελτιωθεί σημαντικά από το Μάρτιο.

Συγκεκριμένα η απόδοση του δεκαετούς δανεισμού το Μάρτιο ήταν 3,9%, μια διαφορά 373 μονάδων βάσης από το αντίστοιχο Γερμανικό. Σήμερα το κόστος δανεισμού για δεκαετία διαμορφώνεται στο 1,4% – με τo σπρέντ (επιπλέον επιβάρυνση για το Ελληνικό δημόσιο σε σχέση με το Γερμανικό) να έχει υποχωρήσει στις 199 μονάδες βάσης.

Δεδομένου ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προσφέρει ως κίνητρο προσέλκυσης των επενδυτών ένα premium σε σχέση με την τιμή απόδοσης που διαμορφώνεται στις αγορές, εκτιμάται ότι η τελική απόδοση για τα νέα ομόλογα θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,45%.