Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν - Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο πριν τη συνάντηση



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν στο Νιούπορτ της Ουαλίας - Δείτε τι ειπώθηκε στη συζήτηση 
Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε μετά απο 40 λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο κυβερνητικές πηγές, το κλίμα ήταν αρνητικό και δεν υπήρξε καμία συμφωνία.  Ξεκινώντας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι είμαστε φίλοι και γείτονες και χρειάζεται ενίσχυση της συνεργασίας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Οι κκ. Σαμαράς και Ερντογάν απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από τη συνάντηση, η οποία έγινε σε κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς οι Τούρκοι προχώρησαν χθες σε 27 παραβιάσεις στο Αιγαίο. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν αφορούν την Αθήνα» οι ερευνητικές δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πηγές του ΥΠΕΞ σχολίαζαν ότι η ανακοίνωση αυτή ήταν ήπια και έδειχνε διάθεση να κλείσει το θέμα ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών.

Πέραν τούτου, πάντως, η Αγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση για κινήσεις καλής θελήσεως στο Κυπριακό. Χθες ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής του Βαρωσιού με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου. Οπως είπε, ακόμη και σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει.

Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  με τον  πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ  Ερντογάν οι στρατηγοί της Άγκυρας γέμισαν με τα αεροσκάφη τους το Αιγαίο, τα οποία παραβίαζαν για ώρες τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.

Η αποστολή δεκάδων  πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Τουρκίας  δεν έγινε χωρίς να είναι σε γνώση του Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από αυτό, έχουν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό που ήδη έχουν φορτίσει αρνητικά το κλίμα.

Συγκεκριμένα την ώρα που διεξάγονταν η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας οι στρατηγοί της Άγκυρας έστειλαν στο Αιγαίο οχτώ αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου –ναυτικής συνεργασίας CN-235, πέντε επιθετικά ελικόπτερα και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα.

Συνολικά πραγματοποίησαν 27 παραβιάσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο και το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Η εχθρική αυτή δραστηριότητα  που σημειώθηκε σήμερα από την Άγκυρα, δεν αφήνει και περιθώρια ότι υπάρχει ειλικρινή πρόθεση από την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Τουρκία έδειξε με τον τρόπο αυτό ξεκάθαρα ότι αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και δεν αναγνωρίζει το υφιστάμενο καθεστώς. Με το μήνυμα αυτό προσέρχεται στη συνάντηση που θα έχει με τον Αντώνη Σαμαρά ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουαλία , στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αν δεν υπήρχε η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο, το  πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπήρχε μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη λόγω του μνημονίου Γιλμάζ -Παπούλια που ανέφερε να μην σημειώνονται προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής σαιζόν.

Ωστόσο φαίνεται ότι ο Ταγιπ Ερντογάν ήθελε να διαμηνύσει πριν τη συνάντηση τις θέσεις του για το Αιγαίο.