Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης



Ολοκληρώθηκε πρίν από λίγη ώρα η ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης. Θρησκευτικό όρκο έδωσαν δέκα υπουργοί, εκ των οποίων οι έξι προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα στο Ευαγγέλιο ορκίστηκαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Λυδία Κονιόρδου Τέρενς Κουίκ, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Μαυραγάνης, Κώστας Ζουράρις, Ελενα Κουντουρά.

Να σημειωθεί ότι όσοι υπουργοί, αναπληρωτές ή υφυπουργοί δεν αλλάζουν χαρτοφυλάκια ή τίτλους υπουργείων δεν μετέχουν στην ορκωμοσία. Σήμερα ορκίστηκαν 31 πρόσωπα.
2628471

179384

2628467262846526284612628454262844726284462628445179380179377179373

179383

 

Τα χαμόγελα ήταν πολλά κατά την σημερινή ορκωμοσία, αλλά και έκδηλη η αμηχανία από αρκετούς νέους υπουργούς και υφυπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια.

Η νέα κυβέρνηση έχει δυνατό «άρωμα» γυναίκας με οκτώ κυρίες σε ενεργό ρόλο. Κάποιες από αυτές διατηρήθηκαν στη θέση τους, άλλες μετακινήθηκαν, ενώ έχουμε και τρεις νέες εισόδους στο κυβερνητικό σχήμα. 

Με total black look, σοβαρή και σεμνή, με λαμπερά κοσμήματα και ένα ρολόι να κοσμεί το αριστερό της καρπό, η 31χρονη «σταρ» του νέου υπουργικού σχήματος μετά τον ανασχηματισμό, Έφη Αχτσιόγλου τράβηξε όλα τα φλας στην ορκωμοσία που έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο. 


Από τα 32 νέα κυβερνητικά στελέχη, που προέκυψαν μετά από τον χθεσινό ανασχηματισμό, τα 10 ορκίσθηκαν με θρησκευτικό όρκο από τον Μητροπολίτη Μεθώνης κ. Κλήμη και τα υπόλοιπα 22 έδωσαν πολιτικό όρκο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πιο σπουδαία εσωτερική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα καταγράφεται αυτή της Όλγας Γεροβασίλη που παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποχαιρέτησε τους πολιτικούς συντάκτες και σήμερα ορκίστηκε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Και η κυρία Γεροβασίλη επέλεξε να ντυθεί σε αυστηρό ύφος, με μαύρο κοστούμι και διακριτικά κοσμήματα. 

Στο τιμόνι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κάθεται η Λυδία Κονιόρδου. Η πασίγνωστη ηθοποιός έχει ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις στο θέατρο και την ερμηνεία της σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες.

Η Λυδία Κονιόρδου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978). 

Μια ακόμη όμορφη γυναίκα  που παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα και αναβαθμίζεται είναι η Έλενα Κουντουρά. Από αναπληρώτρια, αναλαμβάνει χρέη υπουργού Τουρισμού.

Νέα υφυπουργός Οικονομικών ορίστηκε η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου. Η κ. Παπανάτσιου γεννήθηκε στον Αλμυρό στις 7 Μαρτίου 1960. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Είναι οικονομολόγος, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο.

Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά. Εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας το 2015. Συμμετέχει ενεργά, μετά την μεταπολίτευση, στην Αριστερά από τις γραμμές της ΚΝΕ ως φοιτήτρια και του ΚΚΕ μετέπειτα. Εντάσσεται στο Συνασπισμού με την ίδρυση του και συνεχίζει με τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ενδιαφέρον των φωτογράφων «έκλεψε» καθώς και η νεαρή θυγατέρα του Προέδρου των ΑΝΕΛ και Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου, που παρευρέθηκε στην ορκωμοσία, μαζί με την μητέρα της.

Γραβάτες και θρησκευτικοί όρκοι

Το χαλαρό ημιεπίσημο στιλ εξακολουθούν να τηρούν με αυστηρότητα μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ στην παρέα τους προστέθηκαν οι νεοεισερχόμενοι στην κυβέρνηση Σωκράτης Φάμελλος και Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στο Προεδρικό Μέγαρο εμφανίστηκαν συνολικά 16 γραβατοφορεμένοι υπουργοί. Πρόκειται για τους Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σταύρο Κοντονή, Τέρενς Κουικ, Γιώργο Βασιλειάδη, Νίκο Μαυραγάνη, Γιάννης Μπαλάφας, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Μουζάλας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Τόσκας, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Δημήτρης Λιάκος και Γιώργος Πιτσιόρλας.

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν δέκα, υπουργοί, εκ των οποίων οι έξι προέρχονται απο τους ΑΝΕΛ. 

Κώστας Ζουράρις: Η Ελλάς είναι υπό κατοχή

Τις εντυπώσεις έκλεψε στην ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις.

«Να μάθω πρώτα που είναι το υπουργείο μου», είπε γελώντας σε ερώτηση, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, αν υπάρχει ρήξη με την εκκλησία, είπε: «Δεν υπάρχει ρήξη. Είναι διαφορές λεξιλογίου. Η ορθόδοξη παράδοση στην Ελλάδα είναι του ενιαίου ελληνικού πολιτισμού. Για παράδειγμα όταν μιλούσαμε για τον 13ο και 14ο μισθό πως το λέγαμε; Δώρο Πάσχα και δώρο Χριστουγένων. Δεν το λένε ούτε δώρο του Σιντάρτα Γουτάμα, ούτε του Φαράκ ούτε του Σαριά». Όταν του απάντησαν οι δημοσιογράφοι ότι δεν υπάρχει πια δώρο απάντησε σκωπτικά: «Υπάρχουν κάποια υπολείμματα τα οποία μπορεί να σας τα αφαιρέσουμε βάσει των εντολών της τρόικας. Να καταλάβετε ότι οτιδήποτε γίνεται τώρα και είναι αυτή η αθλιότητα είναι γιατί η Ελλάς είναι υπό κατοχή».

Και συνέχισε: «Ο Άρης ο Βελουχιώτης ήταν ο αρχηγός του μεγαλύτερου στρατού που είχαμε που απελευθέρωσε την Ελλάδα υπό κατοχή.  Είμαστε υπό κατοχή». Στο ερώτημα τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο απάντησε: «Η κατοχή». «Πρέπει να μπαλώνουμε τρύπες».  


Η σύζυγος του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, κ.Έλενα Τζούλη με την κόρη τους που έκλεψε την παράσταση 


Η έμπειρη στις φωτογραφίσεις κ.Έλενα Κουντουρά δεν έχασε την ευκαιρία 

Την Κυριακή η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού

Πιθανότατα αύριο θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Η ώρα συνεδρίασης δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα Υπουργεία.  Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί θα συνεργασθούν για τρέχοντα θέματα.

Την Παρασκευή το βράδυ στις 22:00 ανακοινώθηκε τελικά η νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχηματισμού του Αλέξη Τσίπρα. Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός κυβερνητικού σχήματος ετέθη ο Νίκος Φίλης, ο Αριστειδής Μπαλτάς που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης από το υπουργείο Οικονομικών, ο Δημήτρης Μάρδας από το υπουργείο Εξωτερικών, η Σία Αναγνωστοπούλου από το Παιδείας και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από το υπουργείο Υποδομών. Η νέα κυβέρνηση πρόκειται να ορκιστεί σήμερα στη 13:00 το μεσημέρι

Από το κυβερνητικό σχήμα απομακρύνθηκαν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης και ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Νέο πρόσωπα στην κυβέρνηση που αποτελείται από 48 άτομα είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξη; Δημήτρης Παπαδημητρίου, από το ινστιτούτο Levy, ο νέος υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος που θα ασκεί παράλληλα και καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κώστας Γαβρόγλου, αντικαταστάτης του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου που διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Έφη Αχτσιόγλου που διορίστηκε υπουργός Εργασίας. Επίσης στην κυβέρνηση μπαίνουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Κώστας Ζουράρις ως υφυπουργός Παιδείας και ο Βασίλης Κόκκαλης ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εκτός υπουργικού συμβουλίου βρέθηκε μετάτον ανασχηματισμό η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές

Το μεγαλύτερο πολιτικό «στραπάτσο» υπέστη ο Νίκος Φίλης που εκπαραθυρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας μετά την σφοδρή σύγκρουση των τελευταίων εβδομάδων με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Φίλης δεν δέχθηκε να μετακινηθεί σε άλλο χαρτοφυλάκιο και ο κ. Τσίπρας επέλεξε ως αντικαταστάτη του τον καθηγητή και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μέχρι σήμερα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απομακρύνεται από το παραγωγικό υπουργείο που διηύθυνε μέχρι σήμερα πληρώνοντας τη διαφωνία του με τις ιδιωτικοποιήσεις και τοποθετείται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος φεύγει από το υπουργείο Εργασίας πληρώνοντας το τίμημα για τα συνεχή ψέματά του προς τους συνταξιούχους και διορίζεται αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Η κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό αποϊδεολογικοποιείται, αφού τίθενται εκτός παραγωγικών υπουργείων ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Θοδωρής Δρίτσας (που δεν θα μετέχει καν στο νέο υπουργικό συμβούλιο υποβιβαζόμενος σε απλό βουλευτή της συμπολίτευσης) οι οποίοι και εξέφραζαν τις μεγαλύτερες ενστάσεις στην υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Από το «βαρύ» υπουργείο Οικονομίας, που έχει τον σημαντικό τομέα της Ανάπτυξης, απομακρύνθηκε ο ΓιώργοςΣταθάκης για τον οποίο είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις οι Ευρωπαίοι δανειστές, κυρίως για την αποτελεσματικότητά του.

Με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού καταρρέει και το αφήγημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί μιας υποτιθέμενης αμφίπλευρης διεύρυνσης αφού όσα νέα πρόσωπα μπαίνουν στην κυβέρνηση δεν σηματοδοτούν διεμβολισμό άλλων πολιτικών χώρων, ενώ ακόμη και η πολυθρύλητη ένταξη του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι αριθμοί του ανασχηματισμού: Αυξημένα τα μέλη της κυβέρνησης

Η νέα κυβέρνηση αριθμεί 48 μέλη (πλην του πρωθυπουργού), αυξημένη κατά τρία σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα.

Οι 21 είναι υπουργοί, οι 12 αναπληρωτές υπουργοί, ενώ υπάρχουν και 14 υφυπουργοί και φυσικά ένας αντιπρόεδρος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν πλέον 7 θέσεις, αντί για 5 που κατείχαν έως τώρα. Οι γυναίκες είναι μόλις 8, ποσοστό μικρότερο του 17%, διόλου κολακευτικό για μια κυβέρνηση της αριστεράς. Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί φτάνουν πλέον στους 15, σχεδόν το ένα τρίτο της κυβέρνησης δηλαδή. Υπάρχουν και ολόκληρα υπουργεία που έχουν μόνο εξωκοινοβουλευτικούς, όπως το Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και το Πολιτισμού και Αθλητισμού!

 

Δείτε το νέο υπουργικό σχήμα:

 

Τρεις υπουργούς Επικρατείας έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητα συντονιστή του κυβερνητικού έργου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπουργός Επικρατείας με αντικείμενο την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Δημήτρης Λιάκος

Πρόκειται για την τρίτη κυβερνητική σύνθεση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, από τον Ιανουάριο του 2015 και την πρώτη εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Tη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης ανακοίνωσε η 'Ολγα Γεροβασίλη:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:
Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης
Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Υπουργός: Νικόλαος Παππάς
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: ΚωνσταντίνοςΦωτάκης
Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις
Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: ΈφηΑχτσιόγλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Σταύρος Κοντονής
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος  Παπαγγελόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών 
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής Υπουργός: ΓεώργιοςΧουλιαράκης
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 
Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης 
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης
Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Έλενα Κουντουρά 
Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης
Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος
Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτριος Τζανακόπουλος