Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ολα στη φόρα: Αποκαλύψεις "φωτιά" για τη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής!



Μόλις ένα εικοσιτετράωρο κυκλοφορεί το αποκαλυπτικό βιβλίο των Antonin André και Karim Rissouli για τον Φρανσουά Ολάντ και ήδη έχει γίνει χαμός!

Ο τίτλος του "Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο" και περιγράφει ακριβώς το περιεχόμενό του: ιδιωτικές συζητήσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 24 Μαΐου 2016, των δύο συγγραφέων με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Στο βιβλίο υπάρχουν δύο κεφάλαια με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς είναι αφιερωμένα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις κατά την 17ωρη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου, για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το παρασκήνιο της έντασης, διάλογοι, το αδιέξοδο και η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα...

Αναλυτικά, λοιπόν, το κεφάλαιο “20” με τίτλο: “Ο φίλος Τσίπρας” είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις. Αντίστοιχα, στο κεφάλαιο “21”, με τίτλο: “Βοήθησε με να σε βοηθήσω” ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρει:

"Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 η τύχη της Ελλάδας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο σπίτι του Λιν Ρενό για ένα δείπνο με τον Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Παρακολουθεί με προσοχή τις διαπραγματεύσεις χάρη στον Μισέλ Σαπέν που βρίσκεται εκεί. “Γύρω στις 2 το πρωί, με παίρνει τηλέφωνο για τελευταία φορά και είναι πολύ απαισιόδοξος. Κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι στα όρια τους να βρίσουν τους Έλληνες. Είναι πολύ δύσκολα...

Μόλις φτάνω στο Συμβούλιο των Βρυξελλών (την επομένη) στις 4 το απόγευμα η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη. Ο Μισέλ Σαπέν μού δίνει καθησυχαστικά μηνύματα. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο... σκληροί. Τελικά, οι πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία την επομένη".

Για τις κρίσιμες ώρες, ο Ολάντ αποκαλύπτει: "Γύρω στις 6.00 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όρια του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, τη Μέρκελ, και τον Τσίπρα.

Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε".