Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οικολογικό συνέδριο "Για μια πιο πράσινη Αττική "



Υπό την αιγίδα του οικουμενικού Πατριάρχη στις Σπέτσες πραγματοποιείται το συνέδριο για μια πιο πράσινη Αττική.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ: Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του.

Την έναρξη των εργασιών του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε πως υπάρχει πάντοτε μια απτή και τοπική διάσταση στην μέριμνα για την Κτίση και συμπλήρωσε: «Εδώ βρίσκεται η εξήγηση για τον τίτλο του Συμποσίου μας, "Προς μία πιο πράσινη Αττική". Γιατί, ενώ έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ωραία αυτή χώρα, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν με στόχο, για παράδειγμα, να μειωθεί η απόθεση σκουπιδιών στις βουνοπλαγιές της Αττικής, με τους απαράδεκτους σκουπιδότοπους, και να βρεθεί λύση στην αδικαιολόγητη συσσώρευση πλαστικών στο βυθό της θάλασσας που την περιβρέχει, η οποία απειλεί την ενάλια ζωή. Ας μη λησμονούμε ότι, όπως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην Αττική, περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων που πέφτουν στη θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον Σαρωνικό».

Επιπρόσθετα, ο Παναγιότατος σημείωσε ότι «όλοι καλούμαστε να εξετάσουμε, αλλά και να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να μάθουμε να δρούμε από κοινού για χάρη του πλανήτη μας και προς όφελος των κατοίκων του».

Εκ μέρους του πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αμανατίδης καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο «Προς μία πιο πράσινη Αττική: Διασώζοντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του» εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, που είναι ανάμεσά παραβρέθηκαν ηγετικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της θρησκείας , της οικολογίας και της επιστήμης.

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και αναγνωρίζει το ευρύ φάσμα των επιπτώσεων που προκαλούν τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. «Η χώρα μας εργάζεται συστηματικά για την αντιμετώπιση τους και προς τούτο υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και την ενδυνάμωση των συνεργειών των υπαρχουσών διεθνών και περιφερειών πολιτικών και προγραμμάτων, ενώ παράλληλα, προωθεί την συνοχή των εθνικών τομεακών πολιτικών» προσέθεσε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο α ́ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεώργιος Λαμπρούλης, ως εκπρόσωπος του γεν.γραμματέα του κόμματος, ο αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, ως εκπρόσωπος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, και πλήθος επισήμων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 

Παρακολουθήστε  τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου «Toward a Greener Attica – Preserving the Planet and Protecting its People» που διεξάγεται από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου στην Ύδρα και τις Σπέτσες.