Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι πατρινοί έκοψαν το κάπνισμα



Εδώ και ένα δεκαήμερο η Πάτρα ...άλλαξε! Κανείς πλεόν δεν καπνίζει μέσα στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, καθώς άπαντες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, θέτοντας σε πλήρη λειτουργία όλους τους όρους που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους. Τα τασάκια έχουν απογορευθεί μέσα στα καταστήματα και όλοι οι πελάτες βγαίνουν έξω για να καπνίσουν, ακόμη και όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη καταστηματάρχες έχουν φροντίσει να δημιουργούν χώρους έξω από τα καταστήματά τους για να μπορούν οι πελάτες να καπνίζουν, ενώ αυτό που συχνά βλέπαμε να συμβαίνει εντός τώρα γίνεται εκτός καταστημάτων. Δηλαδή, να καθαρίζουν και να ανανεώνουν τα τασάκια!

Το βράδυ του Σαββάτου οι πεζόδρομοι της Ηφαίστου, της Ρήγα Φεραίου, της Τριών Ναυάρχων είχαν γεμίσει από κόσμο, που ακολουθώντας τη νομοθεσία, καθόταν έξω από το κατάστημα για να καπνίσει. Αλλά και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία της Πάτρας, οι καπνιστές άφηναν την παρέα τους και έβγαιναν στο δρόμο για να απολαύσουν το τσιγάρο τους!

Μια εικόνα αρκετά πρωτόγνωρη, καθώς πελάτες ενός καταστημάτος οι μισοί ...άκαπνοι να είναι μέσα και οι άλλοι μισοί, οι καπνιστές να είναι εκτός!

 

Πως ξεκίνησε η απαγόρευση

Το όλο θέμα δεν κινήθηκε από τον Σύλλογο Κέντρων Εστιάσης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ). Είχε προηγηθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου το σχετικό έγγραφο του υπουργού Υγείας σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες για την εφαρμογή του νόμου.

Ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ φορέων για την διοργάνωση της καμπάνιας για την αντικαπνιστική εκστρατεία και φτάσαμε στην επιστολή έξι συλλόγων που πήγαν το όλο θέμα στον εισαγγελέα, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του νόμου που έτσι και αλλιώς είχε ξεκινήσει η ισχύς του.

 

"Τσουχτερά" πρόστιμα

Καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ, ουζερί, παντού πλέον το κάπνισμα έχει απαγορευθεί. Οι έλεγχοι γίνονται αποκλειστικά από τα κλιμάκια του υγειονομικού και ήδη έχουν εντατικοποιηθεί στην αγορά. Οι παραβάτες τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα , όσο και οι επαγγελματίες.

Τα χρηματικά πρόστιμα ξεκινούν από τα 100 ευρώ και φτάνουν στα 500, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι καπνιστές που τιμωρούνται με 50 ευρώ κάθε φορά, όταν οι ελεγκτές τους πιάνουν να καπνίζουν μέσα στους κλειστούς χώρους.

Όμως δεν σταματούν εκεί. “Οι συνάδελφοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή” τονίζει ο κ. Στεργίου. “Η τέταρτη παρατήρηση που γίνεται σε ένα κατάστημα έχει τιμωρία το κλείσιμο του μαγαζιού για δέκα μέρες, ενώ στην πέμπτη σου αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για δύο χρόνια. Όπως καταλαβαίνεται μιλάμε για αυστηρά πρόστιμα που όμως συμπεριλαμβάνονται στο νόμο”.