Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι Κύπριοι της Μελβούρνης τίμησαν την επέτειο της ΕΟΚΑ



Πέρασαν 64 χρόνια από την ημέρα που οι Κύπριοι πατριώτες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών στην Μεγαλόνησο. Για μια ακόμη χρονιά, οι Κύπριοι της Μεβλούρνης τίμησαν την επέτειο της 1ης Απριλίου του 1955.

  Με την παρουσία της Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Μάρθα Μαυρομμάτη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μελβούρνη, Δημήτρη Μιχαλόπουλου, η Κυπριακή Κοινότητα του Απόστολου Ανδρέα τίμησε τους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ (1955-59).
 

Melbourne's Cypriots commemorated the 1st of April 1955 anniversary.

Παρόντες στην επιμνημόσυνη λειτουργία στον Ιερό Ναό του Απόστολου Ανδρέα στο προάστιο West Sunshine, και στην σεμνή τελετή που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο του ναού ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας του Απόστολου Ανδρέα, Κώστας Σωκράτους, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Στέλιος Αγγελοδήμου, η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (Σ.Ε.Κ.Α.), Ελένη Ευθυμίου, μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ, και άλλοι.

 

Melbourne's Cypriots commemorated the 1st of April 1955 anniversary.

Melbourne’s Cypriots commemorated the 1st of April 1955 anniversary.

Τα γεγονότα της 1ης Απριλίου του 1955

Οι επιθέσεις της 1ης Απριλίου ήταν μια σειρά ενεργειών σε όλη την Κύπρο το 1955 από την ΕΟΚΑ που οδήγησαν στην έναρξη της Κυπριακής επανάστασης.

Οι μαχητές επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία όπου βρίσκονταν Βρετανοί, ενώ οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από τη διανομή φυλλαδίων σε όλη την Κύπρο.

Τη νύχτα 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, ξεκίνησαν μετά τα μεσάνυχτα ταυτόχρονες επιθέσεις στο νησί σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων, στη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο.

Οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από τη διανομή φυλλαδίων από την ΕΟΚΑ που διεκδίκησαν την ευθύνη και καλώντας τους Κύπριους να συμμετάσχουν στον αγώνα. Αρκετά στελέχη της ΕΟΚΑ συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

 
 

Melbourne's Cypriots commemorated the 1st of April 1955 anniversary.