Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022 -

Οι επτά παγίδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτωνΚαινούργια κόλπα επιστρατεύει φέτος η Εφορία προκειμένου να εντοπίσει πιθανούς φοροφυγάδες, κάνοντας όμως τη ζωή δύσκολη ακόμη και των φορολογουμένων που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

Ένα λάθος του φορολογουμένου που φιλοξενεί ένα φιλικό του πρόσωπο μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τον φιλοξενούμενο οδηγώντας σε μπλοκάρισμα της υποβολής δήλωσης ή πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Τα τεκμήρια διαβίωσης μπορεί να κάψουν τους φοιτητές και τους γονείς τους που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξτρα φόρο στην περίπτωση που τα παιδιά νοικιάζουν σπίτι για τις σπουδές τους μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους.

Η Εφορία επιβάλλει φόρο με συντελεστή έως και 45% αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Οι παγίδες στη φετινή φορολογική δήλωση σε ότι έχει να κάνει με τα ακίνητα είναι πολλές ενώ οι μισθώσεις κατοικιών μέσω Airbnb θα έχουν φέτος την τιμητική τους στις διασταυρώσεις και τους ελέγχους των μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Φιλοξενούμενοι

Από το ηλεκτρονικό σκάνερ του Taxisnet περνούν φέτος οι φορολογούμενοι που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση «φιλοξενούμενοι». Στόχος είναι να εντοπιστούν φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας.

Φοιτητική κατοικία

Φοροαπειλή για χιλιάδες φοιτητές αλλά και για τους γονείς τους αποτελεί η κατοικία που μισθώνει ο φοιτητής ο οποίος σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του. Στην περίπτωση που ο φοιτητής απέκτησε το 2017 εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, έχει δηλαδή στο όνομά του αυτοκίνητο ή έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώθηκαν τόκοι ακόμη και λίγων λεπτών του ευρώ και υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ τότε θα πρέπει να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση.

Μισθώσεις Airbnb

Οι φορολογούμενοι που το 2017 απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb που πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε και στη στήλη 7. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες κατά το φορολογικό έτος 2017.

Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από 15% έως 45%.

Ανείσπρακτα ενοίκια

Φόρο 15% έως 45% για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2017 κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια αν δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία δεν είναι μόνο το εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος από ενοίκια όταν εκμισθώνει μια κατοικία, ένα κατάστημα ή ένα γραφείο. Εισόδημα από ακίνητα θεωρείται και η περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης ακινήτων. Είναι μία από τις φορολογικές παγίδες στην οποία πιάνονται χιλιάδες φορολογούμενοι και καλούνται να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν είναι πραγματικά αλλά υπολογίζονται με τεκμαρτό τρόπο.

Απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων

Το τεκμήριο απειλεί τους φορολογουμένους οι οποίοι το 2017 προχώρησαν στην αγορά κάποιου ακινήτου. Τα ποσά που δαπάνησαν για την απόκτησή του θεωρούνται τεκμήριο και θα πρέπει να δηλωθούν στον πίνακα 5 του Ε1 και στους κωδικούς 735-736. Ως τεκμήριο λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό τίμημα αγοράς εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό. Όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο αγοράς της κατοικίας θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.