Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Όχι σε αλλαγές των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας δηλώνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας



Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επαρκή διαβούλευση σχετικά με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αφήνοντας αιχμές για την "μονομερή" όπως αναφέρει "διαβούλευση με την πλευρά των τραπεζών".

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων ζητάει να παραμείνουν τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας όπως προβλέπονται στο ισχύον καθεστώς. Ειδικότερα η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος τονίζει στην ανακοίνωση της :

«Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας υπερχρεωμένων προσώπων (Νόμος Κατσέλη, ν. 3869/2010) προσέφερε, μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες μνημονιακού χαρακτήρα τροποποιήσεις που υπέστη, λυσιτελή προστασία σε οικονομικώς αδυνατούντα πρόσωπα και ανταποκρίθηκε στο εύλογο κοινωνικό αίτημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας από την Κυβέρνηση δεν έχει τύχει επαρκούς θεσμικής διαβούλευσης, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η μονομερής διαβούλευση με την πλευρά των τραπεζών υπονομεύει την αντικειμενικότητα της νομοπαραγωγικής διαδικασίας, και θέτει εύλογα ερωτηματικά για το αποτέλεσμα αυτής.

Επί του ζητήματος προτείνονται τα ακόλουθα:

1. Να παραμείνουν τα όρια προστασίας όπως προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

2. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν πρέπει να καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις.

3 Όποιες διαφορές προκύπτουν μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να επιλύονται είτε δικαστικά, με προσφυγή στον φυσικό δικαστή, είτε με προσφυγή σε διαιτητική επίλυση της διαφοράς».