Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή «ψάχνει» τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών φαγητού



Στο μικροσκόπιο του Συνηγόρου του Καταναλωτή βρίσκονται πλέον οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών παραγγελιών φαγητού μέσω πλατφόρμας, με αφορμή καταγγελία καταναλωτή ότι οι τιμές προϊόντων που προμηθευόταν από συγκεκριμένη πλατφόρμα ήταν πιο ακριβές συγκριτικά με αυτές που χρέωνε το φυσικό κατάστημα. Μετά από έλεγχο αποδείχθηκε ότι ο χρήστης είχε δίκιο και έτσι επιβλήθηκε πρόστιμο στο συνεργαζόμενο με την πλατφόρμα κατάστημα.

 
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από την καταγγελία του καταναλωτή και συστηματικού χρήστη της πλατφόρμας που παρέχει υπηρεσίες online παραγγελιών φαγητού, στο Συνήγορο του Πολίτη.

Ο καταναλωτής είχε παρατηρήσει ότι συγκεκριμένη επιχείρηση εστίασης χρέωνε υψηλότερες τιμές μέσω της πλατφόρμας από αυτές που χρέωνε στο χώρο της. Η πρακτική συνιστά αγορανομική παράβαση και συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων, δεδομένου ότι απαγορεύεται από τον νόμο να υπάρχουν ή να προκύπτουν με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα κατάστημα διαφορετικές τιμές πώλησης των αγαθών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Συνήγορος του Καταναλωτή συνεργάστηκε για τη διερεύνηση της υπόθεσης με το αρμόδιο τμήμα Εμπορίου της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία και προέβη σε καταλογισμό προστίμου στην ελεγχόμενη επιχείρηση, ύστερα από τη διενέργεια ελέγχων που επιβεβαίωσαν την καταγγελία του καταναλωτή.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών παραγγελιών φαγητού μέσω πλατφόρμας γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς, καθώς και ότι ανάλογα φαινόμενα παράνομων πρακτικών καθιστούν αναγκαία την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ο Συνήγορος του Καταναλωτή απηύθυνε σύσταση στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, υποδεικνύοντας την ανάγκη διενέργειας εκτεταμένων δειγματοληπτικών ελέγχων επί των τιμοκαταλόγων των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων τους είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για πώληση εντός των καταστημάτων τους και να αποφεύγονται, έτσι, περιστατικά αθέμιτων και κρυφών χρεώσεων εις βάρος των ανυποψίαστων καταναλωτών.