Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Κοτζιάς «αδειάζει» Καμμένο: «Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί νομικό όρο της συμφωνίας»



Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη συμφωνία, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επικαλούμενος σχετικό χωριό του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες και εκ νέου απαντώντας, εμμέσως, στη χθεσινή ανάρτηση του Υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου που χαρακτήρισε άκυρη την εκλογική διαδικασία στη γείτονα. 

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε το μεσημέρι «νομική ερμηνεία» την άποψη Καμμένου για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.  

Στην συνέντευξη που παραχωρεί στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε επίσης ότι σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη γείτονα, ο κ. Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Αλλα σημεία της συνέντευξης:
 Για το αν θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία τον Μάρτιο: 
 «Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί. Και εκτίμησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».
 Για το αν περίμενε το αποτέλεσμα:
 «Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα είναι ανάμεσα στο 40% και 45% . Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%. Τελικά ήταν πιο χαμηλά από αυτό», είπε ο κ. Κοτζιάς που ωστόσο δεν παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν «αμήχανη».
 Για το εάν αποτελεί δέσμευση ότι η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση:
 «Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση».