Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

O Fitch υποβάθμισε τη Βραζιλία σε «junk»



Την πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας στην χαμηλότερη βαθμίδα («Junk») υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. 

Ως λόγο επικαλείται το τις ανησυχίες για την οικονομική και πολιτική κρίση που απειλεί να οδηγήσει στην αποπομπή της προέδρου της γιγαντιαίας λατινοαμερικάνικης οικονομίας και να ακυρώσει τις προσπάθειες να μειωθεί το ογκώδες δημόσιο έλλειμμα.

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βραζιλίας σε BB+ με αρνητική προοπτική λιγότερες από 24 ώρες μετά την απόφαση που έλαβε η Ντίλμα Ρουσέφ να υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016. Η κίνησή της παρέκαμψε τονυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, τον Ζουακίμ Λέβι, ο οποίος προώθησε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο έχει βρεθεί σε τέλμα λόγω της αντίστασης που προβάλλουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Τα ομόλογα της Βραζιλίας που είναι αποτιμημένα σε δολάρια αλλά και το εθνικό νόμισμα, το ρεάλ, υπέστησαν μεγάλη πτώση εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων μετά τη δεύτερη υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης μέσα σε τρεις μήνες, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας οικονομίας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οξύτερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών.