Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ο δραματικός διάλογος Μέρκελ - Τσίπρα: The game is over...



Μπορεί την Παρασκευή να επιτεύχθη καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως το παρασκήνιο ήταν έντονο. Ο άγνωστος διάλογος μεταξύ Αγκελα Μέρκελ και Αλέξη Τσίπραα που είδε το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει την κρισιμότητα των ημερών πριν από τη συμφωνία.

Την Παρασκευή, στο κινητό του Αλέξη Τσίπρα ήλθε ένα μήνυμα, ήταν από τον Κριστίν Λαγκάρντ. Του ζήτησε «τάιμ άουτ», ενώ η ίδια επικοινώνησε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο ξεκαθαρίζοντάς της, πως «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία»

Ήταν η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να επικοινωνήσει με την Άγκελα Μέρκελ.

"Κάποτε με πήρες για τον Βαρουφάκη, τώρα σε παίρνω εγώ για τον δικό σου υπουργό" είπε ο κ. Τσίπρας.

Η καγκελάριος τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχουμε συμφωνία...

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και πάλι με την Μέρκελ λέγοντας της σε έντονο ύφος:

"Άγκελα δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται. Ο Σόιμπλε θέλει να περάσει όλο αυτό στα χέρια του. The game is over. Το θέμα ή θα τελειώσει την Παρασκευή ή θα τελειώσει αλλιώς. Η ευθύνη είναι δική σου. Ο σχεδιασμός Σόιμπλε είναι να προκαλέσει grexit μέσα στην προεκλογική σας περίοδο. Αυτό δεν θα το επιτρέψω".

Η καγκελάριος ήταν και πάλι καθησυχαστική.

Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού χτύπησε ξανά μόλις αποχώρησε ο Ντόναλντ Τουσκ από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν και πάλι η Μέρκελ. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως "η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με παιχνίδια ορισμένων πλευρών εις βάρος της Ελλάδας" με εκείνη να τον διαβεβαιώνει πως θα δουλέψει για λύση μέχρι την Παρασκευή. Όπως και τελικά έγινε.