Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ντιμιτρόφ: Οι Πρέσπες θα έρθουν στη Βουλή και με αρνητικό δημοψήφισμα



Το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να μπορεί να διασωθεί ακόμα κι αν δεν κυρωθεί στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ντιμιτρόφ παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα FAZ και σημείωσε ότι «το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», προσθέτοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «δυνατότητα κι όχι αναγκαιότητα».

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή», επισήμανε.

Δεν διευκρίνισε εάν αυτό σημαίνει επανέναρξη της όλης διαδικασίας ή μετάβαση στο τελικό στάδιο που είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος με ελάχιστη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στη συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η ΠΓΔΜ «εφόσον το αποφασίσει θα διεξάγει δημοψήφισμα». 

Ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ορίζεται η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην γειτονική χώρα, με έμφαση στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στην ίδια συνέντευξη, στη Γερμνανική FAZ, ο κ. Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι το ενδεχόμενο νίκης στο δημοψήφισμα θα έδινε ώθηση στην προσπάθεια για συγκέντρωση υπερπλειοψηφίας για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ονοματολογικό», προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.