Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ντάισελμπλουμ: Ισως να μην υπάρξει συμφωνία ούτε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου



Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, ένα από τα συντομότερα που έχουν γίνει... Οπως αναμενόταν, δεν σημειώθηκε κάποια θεαματική εξέλιξη για το ελληνικό ζήτημα, ενώ άγνωστο παραμένει και το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα.

«Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Ο ίδιος είπε, ωστόσο, πως, παρά το γεγονός ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου

«Εχει γίνει πολύ δουλειά και πολύ πρόοδος στην Ελλάδα. Παραμένουν κάποια ζητήματα. Τα πράγματα σήμερα είναι αρκετά καλά» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πολιτικό πακέτο και μετά να έχουμε πολιτική συζήτηση στο Eurogroup. Το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 7 Απριλίου αλλά δύσκολα θα έχουν λυθεί όλα τα θέματα. Ωστόσο, σήμερα είχαμε μία γερή συμφωνία από όλες τις πλευρές πως πρέπει να λύσουμε τα θέματα αυτά».

Οι δανειστές άλλωστε είχαν δώσει από  νωρίς το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης.

«Υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί» και διαμήνυσε: «Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση».

Μικρή αλλά όχι επαρκής πρόοδος είχε καταγραφεί στη συνάντηση που είχαν λίγο πριν το Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους επικεφαλής των θεσμών. Οπως σημειώναν πηγές της ΕΕ, δεν προβλέπεται άμεσα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.