Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νομοσχέδιο-«ψαλίδι» στους μετακλητούς των υπουργών φέρνει σήμερα η κυβέρνηση



Το «ψαλίδι» στους μετακλητούς υπαλλήλους που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έρχεται να υλοποιήσει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο κάθε υπουργός θα δικαιούται, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μέχρι 9 μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους.

Αντίστοιχα οι υφυπουργοί θα δικαιούνται μέχρι έξι μετακλητούς υπαλλήλους έκαστος – και εάν χρειάζονται δημοσιογράφο αυτός θα καταλαμβάνει μια από τις έξι θέσεις.

Για τους γενικούς γραμματείς το νομοσχέδιο που έχει επιμεληθεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προβλέπει έως πέντε μετακλητούς υπαλλήλους με τη λογική ότι καθώς ο αριθμός τους (των ΓΓ) έχει μειωθεί έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες αρμοδιότητες σε κάθε γραμματεία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ανερχόταν, στις 31 Μαΐου, σε περίπου 2.700.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Στην νέα αρχή θα ενσωματωθούν όλοι οι δημόσιο ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι η τελική μορφή της αρχής – η αρχική ιδέα για την οποία βασίστηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – προέκυψε από το μοντέλο Σιγκαπούρης που εφαρμόζεται τα τελευταία 45 χρόνια στο Χονγκ Κονγκ «και ουσιαστικά το έκανε νούμερο 1 στην προσέλκυση επενδύσεων».

Οι ελεγκτές που θα στελεχώσουν την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας εκτός από το να λειτουργούν προληπτικά, θα μπορούν να κάνουν εφόδους ακόμα και σε ιδιωτικούς φορείς που συνδιαλέγονται με το κράτος έχοντας δικαίωμα να επιβάλουν πρόστιμα ύψους έως 100.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, επίσης, και τη θεσμοθέτηση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα κάθε υπουργείου, ο οποίος, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, θα προέρχεται μέσα από το εκάστοτε υπουργείο και θα επιλέγεται «χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή της κυβέρνησης μέσω ΑΣΕΠ».