Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέο δελτίο από την ΕΜΥ: Πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική τα ξημερώματα της Δευτέρας..



Τα πρώτα χιόνια λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι έπεσαν και στο κέντρο της Αθήνας.
Χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρός παγετός, θυελλώδεις άνεμοι και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ώρες.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων xιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

1) Την Κυριακή (05/02/2023)

α. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

β. Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

γ. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

δ. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

ε. Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Χιόνι έως και 30 εκατοστά στην Αττική «βλέπει» το meteo
Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις από την κακοκαιρία Μπάρμπαρα αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν έως και 20 - 30 εκατοστά χιονιού. Μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Αναλυτικότερα, στην Αττική τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται στα βόρεια του νομού, όπου σε αρκετές περιοχές είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερα από 20 - 30 εκατοστά χιονιού, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 40 - 60 εκατοστά. Χιονόστρωση αναμένεται επίσης στα δυτικά και στα ανατολικά του νομού, όπου τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 10 - 15 εκατοστά χιονιού.

 Στην Εύβοια αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, όπου ενδεικτικά στα κεντρικά ορεινά κυρίως τμήματα είναι πιθανό να σημειωθούν έως 80 - 100 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

 Στην υπόλοιπη Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας, όπου σε αρκετές περιοχές αναμένονται έως και 20 - 30 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 5 - 10 εκατοστά χιονιού. Μεγαλύτερα ύψη χιονιού αναμένονται και εδώ κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.