Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

ΝΔ: Ας ψάξoυν σωσίβιο στη Χρυσή Αυγή



Συνθήκες απόλυτης πόλωσης και ισχνών προσδοκιών δημιουργούνται πριν από το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο.

Κατηγορίες από τη Λ. Συγγρού κατά του Μαξίμου και μηνύματα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ακόμη και εάν εξασφαλίσει τη συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα ο Τσίπρας θα χρειαστεί τις 18 ψήφους της Χρυσής Αυγής για να περάσει εκλογικό νόμο. Ας πάρει αυτό το σωσίβιο».

Με τη φράση αυτή κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ – με επιτελικό ρόλο στη Λ. Συγγρού – περιέγραψε στο real.gr την πολιτική εξίσωση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των συζητήσεων που ανοίγουν για τον εκλογικό νόμο – ξεκαθαρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα δεχθεί καμία πρόταση που θα του γίνει από τον κ. Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού νόμου που έδωσε δυο φορές νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα «με τα ελάχιστα ποσοστά» - όπως λένε στη ΝΔ.

Η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας με τον κ. Τσίπρα έχει ήδη ναρκοθετηθεί – και στη Λ. Συγγρού δείχνουν τα υπόγεια του Μαξίμου και συγκεκριμένα πρόσωπα από το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού – που όπως πιστεύουν στη ΝΔ – έχουν εδώ και καιρό «αυτονομηθεί» γράφοντας κείμενα… κομματικής εφημερίδας παρεμβαίνοντας στο δημόσιο πολιτικό διάλογο.

Οι χθεσινές διαρροές από το Μαξίμου – και οι αιχμές που προηγήθηκαν κατά της ΝΔ αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα – για το ζήτημα του πλεονάσματος και της «νέας συμφωνίας» με τους δανειστές που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τη ΝΔ, δείχνουν ότι ένα τμήμα του Πρωθυπουργικού επιτελείου κάθε άλλο παρά θέλει να αναζητήσει συναινέσεις – όχι τόσο για τον εκλογικό νόμο – αλλά κυρίως για την αναθεώρηση του συντάγματος που για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί κομβικό κομμάτι της συνολικής κυβερνητικής πρότασης που καταθέτει το κόμμα του.

Με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ σε οποιαδήποτε αλλαγή του πυρήνα του εκλογικού νόμου – στη Λ. Συγγρού, όπως έχει γράψει το real.gr, στέλνουν ήδη τα πρώτα μηνύματα προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ώστε να μη στηρίξουν τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα.

Στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ μιλώντας στο real.gr υπενθύμισε ότι στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στον κ. Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο – σημειώνοντας πως τα παιχνίδια του Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο, ιδιαίτερα για το όριο του 3%, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα ακυβερνησίας στη χώρα ή ακόμη και μετατροπή της βουλής σε «πολιτικό ροντέο».

Δεδομένης της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, όπως πιστεύουν στη ΝΔ, θα επιχειρήσει να «δελεάσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφο για τον εκλογικό νόμο. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 153 βουλευτές. Ακόμη και αν πάρει τις θετικές ψήφους από Δημοκρατική Συμπαράταξη (16 βουλευτές), Ποτάμι (10 βουλευτές) και Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) – ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί είτε τις ψήφους του ΚΚΕ (15 βουλευτές) – κάτι που στη ΝΔ θεωρούν απίθανο ως σενάριο ή τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής – ώστε να εξασφαλίσει το όριο των 200 βουλευτών και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.